menu Home
Gemeente Nieuws

Volgende stap naar toekomstbestendig centrum

Paul | 26 juni 2023

In het centrum van Ridderkerk komt alles bij elkaar: wonen, werken, winkelen. Dat zorgt voor veel verkeer: auto’s, fietsers en voetgangers. Daarnaast is er behoefte aan meer woningen en meer groen.

De gemeente staat voor de uitdaging dit alles in goede banen te leiden. Daarvoor wordt een plan gemaakt. Eind september is het klaar en kan iedereen er op reageren. Begin 2024 maakt de gemeenteraad een uiteindelijke keuze.

Veilig

Een van de uitdagingen is te zorgen voor veilig verkeer. “Het centrum blijft voor auto’s goed bereikbaar. Tegelijkertijd moedigen we de inwoners aan om vaker de fiets te pakken. Goed voor henzelf en het milieu. Daar horen veilige fietsroutes bij. En ook voor voetgangers moet het veilig zijn’’, zegt wethouder Peter Meij (verkeer). Hij werkt graag aan de puzzel om dat voor elkaar te krijgen. “De auto’s hebben ruimte nodig, maar veilige fietsroutes ook.’’

Een vrijliggend fietspad door het centrum is het uitgangspunt. Dat wordt ook genoemd in het collegeprogramma ‘Hart voor een toekomstbestendig Ridderkerk’. Daarin staat verder dat onderzoek nodig is naar de verkeerseffecten van alle ruimtelijke ontwikkelingen in het centrum.

Beleven

Ook wethouder Henk van Os (economie) kijkt er naar uit om met het centrum een volgende stap te zetten. “We hebben een mooi winkelcentrum. Dat willen we nóg aantrekkelijker maken, voor bezoekers en winkeliers. We willen dat er veel te beleven is, en dat het publiek hier wat langer wil blijven. Daar hoort een goede bereikbaarheid bij. Intussen moeten de winkels goed bevoorraad kunnen worden.’’

Woningen

Onderzocht wordt of in het centrum nieuwe woningen kunnen worden gebouwd, bijvoorbeeld op de plek van leegstaande panden. “De woningnood is groot. Het zou mooi zijn als we in het centrum daar iets aan kunnen doen’’, zegt wethouder Kees van der Duijn Schouten (wonen). “In het centrum spelen verschillende belangen. Daarom vragen we iedereen na de zomer met ons mee te denken over de toekomst van ons centrum. Niet als iets voor de verre toekomst. We willen na het raadsbesluit snel met de uitvoering beginnen.’’

Archiefafbeelding centrumring

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.