menu Home
Algemeen

Herdenking ‘drama Donckselaan’ dinsdag 9 mei, 14.20 uur

Paul | 2 mei 2023

De jaarlijkse kranslegging bij het monument aan de Donckselaan door leerlingen van basisschool De Driemaster is dinsdag 9 mei om 14.20 uur.

In het bijzijn van, voor de laatste keer als burgemeester, burgemeester Attema, familieleden, ouders van school en andere belangstellenden staan de leerlingen van groep 8 stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland.
Aanleiding was de arrestatie, in opdracht van burgemeester Crezée, van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond bij een van die arrestaties een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het huis van huisarts Berger. Acht mannen werden door de Duitsers gegrepen en met de handen omhoog, naast elkaar, met het gezicht naar de garagedeur gezet en onder veel geschreeuw en gesnauw gefouilleerd. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Vrouwen en kinderen liet men gaan. Dokter Berger probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten. Om omstreeks 21.45 uur klonk een bevel en werden ze één voor één, op een afstand van ongeveer drie meter, neergeschoten. Twee van hen bleken het drama overleefd te hebben.
Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 8 mei 1946 een tijdelijk monument opgericht. Het huidige monument, met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands’, is op 17 mei 1947 onthuld. Het staat naast de voormalige woning van dokter Berger. Het monument is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert. Vorige week is het monument weer klaargemaakt voor de herdenking. Daarnaast heeft burgemeester Attema in april een bezoek gebracht aan de school om met de kinderen van groep 7/8 over oorlog, vrede en vrijheid te praten. Ook dit was tevens haar laatste bezoek aan de school in haar functie als burgemeester. Voor het eerst zal ook muziekvereniging Harmonie Slikkerveer aanwezig zijn voor de muzikale begeleiding en omlijsting van de herdenking en kranslegging.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.