Rijsoord gedegradeerd naar tweede klasse

Paul | 23 april 2023

door Wim de Rooij

Het hing al een tijd in de lucht, maar zaterdag is Rijsoord officieel gedegradeerd naar de tweede klasse. Dit gebeurde in de wedstrijd tegen Brielle, waarin Rijsoord veerkracht toonde na de zeperd tegen Xerxes, maar toch de wedstrijd uiteindelijk met 1-0 verloor. Het is nu aan trainer Johan Versluis en zijn technische staf om zich te richten op het komende seizoen, zodat Rijsoord weer snel naar de eerste klasse kan terugkeren. Want dat blijft tenslotte het niveau waar de Kraaien thuis horen.

Het was een hectische week voor Rijsoord, waarin de monsternederlaag tegen Xerxes verwerkt moest worden. Eén van de gevolgen daarvan was dat Rijsoord per direct afscheid heeft genomen van Jari Bendt en Everlon Zimmerman. Van hun diensten wordt verder geen gebruik meer gemaakt en waarschijnlijk was de wedstrijd tegen Xerxes de bekende druppel. In tegenstelling tot eerdere opstellingen mochten Enriqué Edomaruse, Luca Bouwmeister en Joel Shahzad hun opwachting maken. Vooral Joel Shahzad zou een goede wedstrijd spelen. De wedstrijd begon een kwartier later, omdat de bus met spelers en ook anderen vanuit Rijsoord problemen ondervonden vanwege de door een ongeval afsluiting van de Botlektunnel. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ron Collé en die zou een goede wedstrijd fluiten.

Veerkracht

Het is natuurlijk altijd de vraag hoe een team een grote nederlaag opvangt in de daaropvolgende wedstrijd. Tegen Xerxes liet Rijsoord zich als een lam naar de slacht leiden. En de consequenties van die wedstrijd zijn bekend en de wedstrijd in Vierpolders tegen Brielle was weer een wedstrijd op zich. De thuisploeg strijdt nog mee om de nacompetitie en elke punt is dus belangrijk. De vraag was dus vooral hoe Rijsoord zich hersteld had en wat we deze zaterdagmiddag konden verwachten. En dat viel van de kant van Rijsoord zeker niet tegen. Natuurlijk was de thuisploeg op zoek naar een snelle treffer om de uitslag zo positief mogelijk te maken. Al na vijf minuten was er een eerste reële kans voor Brielle, maar het schot voor langs kon door geen enkele speler getoucheerd worden. En Rijsoord beet goed van zich af en zocht regelmatig de aanval op. Met een verdediging, die prima stand hield en de thuisploeg nauwelijks kansen bood. Alleen moest Rijsoord in de 18e minuut wel capituleren, toen Bo van der Gaag in het strafschopgebied onhoudbaar kon uithalen; 1-0. Het was pas de eerste kans voor Brielle. Na het doelpunt was er een Brielle dat meer aanvallend was, echter zonder echte kansen te creëren.

Brielle speelde echt niet naar verwachting gezien de reacties langs de lijn van oud-Rijsoord trainer Gijs Zwaan. Er was ook zichtbaar onvrede in het team, gezien de discussies tussen Koen Botterhuis en Jordy Braber. Het zou niet veel helpen, want het was Rijsoord dat steeds meer de aanval opzocht zonder overigens echt gevaarlijk te worden. Of het moest de laatste minuut van de eerste helft zijn, toen Joel Shahzad op links de diepte in werd gestuurd. Zijn voorzet bereikte Damian Muller, maar dienst schot zou naast gaan. Een doelpunt voor Rijsoord zou een verdiende beloning zijn voor de aanvallende aspiraties van de Kraaien.

Degradatie

Zonder er verder bij na denken kwam de degradatie steeds dichterbij. Rijsoord bleef in deze tweede helft goed meedoen en na enkele minuten was er al een eerste kans, toen Chakib Lechheb zijn schot in de handen van doelman Keehnen zag verdwijnen, Rijsoord was zeker deze tweede helft de gelijke van Brielle, dat ook voor de eigen aanhang zwaar teleurstelde. Ook een schot van Danny Haasdijk ging net over, terwijl aan de andere kant invaller Claudio Silva Santos zijn schot voor het doel van Rijsoord langs zag gaan. Trainer Johan Versluis wisselde nog enkele keren, maar het mocht geen resultaat meer boeken. Rijsoord speelde een goede wedstrijd, kreeg niet de steeds meer verdiende gelijkmaker tegen een zeker niet overtuigend Brielle.

Nu de degradatie een feit is kan naar het komende seizoen worden uitgekeken en kunnen de komende wedstrijden vast als voorbereiding op dat seizoen gezien worden. De eerstvolgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen DCV, dat zaterdag verrassend van Xerxes won. De Krimpenaren zitten veilig in de middenmoot van de eerste klasse en dus kunnen beide teams vrijuit spelen. De technische staf en de spelers worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Jesse Verveer – Kevin Versteeg – Mark Zwang – Timo Versteeg – Chakib Lechheb (79. Jochem Kouwenhoven)– Joel Shahzad (79. Sander Oudijn) – Danny Haasdijk (85. Youri Haasdijk) – Damian Muller – Enriqué Edomaruse – Luca Bouwmeister (64. Casper Gerritse) – Dogukan Kulup.