menu Home
Algemeen

Vogelgriep slaat toe in en om Ridderkerk

Paul | 21 februari 2023

door Jan Hein Visser

Er is al langere tijd veel te doen rondom de vogelgriep, het beruchte en voor met name vogels fatale virus slaat normaal gesproken het hardst toe in het winterhalfjaar, maar was eigenlijk heel 2022 niet afwezig. En ook dit jaar gaat het niet goed. In Ridderkerk-Centrum is het afgelopen weekeinde een zwaan met vogelgriep symptomen gevonden in het water ter hoogte van de Goede Herder kerk en de Blaak. Deze heeft, omdat het dier overduidelijk vogelgriep symptomen vertoonde, direct een spuitje gekregen van de daartoe bevoegde dienst. De andere zwaan van het koppel dat daar zwom, moest met rust worden gelaten omdat deze geen symptomen vertoonde. Toch is de kans dat deze zwaan, die een dag later moederziel alleen in de Blaak rondzwom, mogelijk ook besmet het virus.

Vogelgriep slaat ook toe in Rotterdam en Zwijndrecht

Wellicht niet geheel toevallig is maandag ook al landelijk alarm geslagen dat trekvogels het virus hebben. Zo zijn intussen dode kokmeeuwen gevonden, waaronder juist in Rotterdam, die met het vogelgriep virus besmet bleken te zijn. Wat daar niet bij heeft geholpen is dat op veel plekken in Rotterdam na een staking van vijf dagen veel vuilnis lag, wat dergelijke vogels extra aantrekt. Ook onze correspondent Wesley Wilschut, die afgelopen weekeinde onderweg was in het natuurgebied rondom Kijfhoek, bij Zwijndrecht, zag opvallend veel dode vogels, waaronder ook een meeuw. Of in Zwijndrecht daadwerkelijk vogelgriep heerst is nog niet officieel bevestigd: vorig jaar werden enkele natuurgebieden daar (en in Hendrik Ido Ambacht) zoals de Sophiapolder wel flink getroffen.

Voer geen vogels en hok pluimvee op

Alhoewel er nog geen enkel officieel advies is afgegeven door de daartoe bevoegde instanties, is het wellicht toch geen overbodige luxe om pluimvee voorlopig even op te hokken. Wat ook sterk valt af te raden is het strooien van vogelvoer: via uitwerpselen van (trek)vogels die hierop afkomen kan het virus zich namelijk verder verspreiden. In Rotterdam is overigens sprake van een totaal voerverbod voor vogels (uitgezonderd als hier ‘medische redenen’ aan ten grondslag liggen), in Ridderkerk is geen verbod op voeren, maar verstandig is het zeker nu allerminst. Dat geldt uiteraard niet voor bijvoorbeeld een netje met pinda’s. Ziet u zelf vogels met verdachte verschijnselen? Bel dan direct de dierenpolitie en/of dierenbescherming en geef de locatie door. Ook dode vogels kunnen worden gemeld, dat kan ook bij de gemeente. Het is namelijk belangrijk dat kadavers snel worden geruimd.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.