menu Home
Brandweer

Per 1 februari is Hans van der Spek brandweerman af

Paul | 8 februari 2023

door Hans Muntz

Precies 31 jaar en één maand geleden, op 1 januari 1992, startte Hans van der Spek zijn carrière als vrijwilliger bij de brandweer Ridderkerk. Een periode die hij nooit had willen missen. “Hier deel je lief en leed met vrienden en kameraden. Met uitzondering van 5 vakantie weken, die waren altijd voor vrouw en kinderen, stond je 24 uur per dag paraat. Brandweerman zijn is een mooi vak”, vind de inmiddels 60-jarige Van der Spek.

Als oud collega ontmoet Hans op zijn laatste werkdag bij de brandweer. Een gepassioneerde vrijwilliger die samen met Peter van der Meulen en Cornelis Riemens eind 1991 solliciteerde bij de oude kazerne aan de Klaas Katerstraat. “Een stuk eenvoudiger dan nu, een gesprek met commandant Verhoef werd gevolgd door een keuring bij gemeente arts dokter Scholte, bij groen licht kon je snel aan de gang”. Het werd een carrière met een groot aantal inzetten die in het geheugen gegrift staan. “Mijn eerste echte grote inzet was bij een brand in een supermarkt op het Vlietplein. Samen met mijn maat werden we naar binnen gestuurd. Binnen zag je niets door de rook, maar we vonden al snel de brandhaard die we vakkundig konden blussen. Ook de inzetten bij de watersnood in Arcen (1995) en de grote brand op het terrein van Arie Hak blijven je bij. Daarnaast waren we ook actief in de regio met onze dompelpomp. In Berkel en Rodenrijs hebben een Crashtender van de vliegveldbrandweer gevoed bij een zeer grote brand in een kringloopwinkel.”

In maart 2017 staat het leven even stil. Na een brandweer keuring, waarbij ook een inspanningstest werd afgenomen, werd Hans al gauw niet lekker. Pijn op zijn borst die uitstraalde naar zijn armen. Uiteindelijk belande hij ’s avonds in het ziekenhuis met een hartinfarct. Hij is toen gelijk gedotterd en voorzien van twee stents. De volgende dag al vertelde de cardioloog dat hij verders in goede conditie was en na een periode van revalidatie gewoon weer op de wagen kon. Begin 2018 kon Hans, na een proeftest, zijn brandweerkeuring met inspanningstest zonder problemen afwerken. Omdat hij tijdens zijn revalidatie ook is blijven oefenen kon hij ook gelijk weer op de wagen.

De Hoofd Brandwacht is tijdens zijn loopbaan opgeleid als Chauffeur Pompbediener, werd lid van de meetploeg en haalde het diploma Preventie controle functionaris. Ook is hij, net als zijn collegae, opgeleid voor hulpverlening bij G.G.D. inzetten zoals reanimaties. “De vele inzetten geven wel een extra druk op ons werk, maar het is van groot belang dat er snel hulp is bij hartproblemen. Het heeft zeker meerwaarde”, vind Van der Spek. In het dagelijkse leven werkt Hans samen met collega Eric Nijhold in de buitendienst van de gemeente. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhouden van de vele verkeersborden. “Een leuke en afwisselende baan met een maat die ook een aantal jaren als vrijwilliger werkte bij de brandweer. Zo gingen we samen op pad als de pieper ging”. Op zijn laatste oefenavond is Hans verrast met een flinke autobrand, in scene gezet door zijn collegae. “Ik had het niet eens in de gaten toen we door de alarmcentrale werden opgepiept voor een buitenbrand aan de Gorzenweg. Een flinke bleek ter plaatse. Tijdens het blussen had ik pas in de gaten dat het vooraf was opgezet”.

Vanaf nu gaat zijn leven verder als “oud gediende” van het korps dat ruim dertig jaar van hem gebruik kon maken. De vrij gekomen tijd gaat nu op aan vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ook mooi vrijwilligers werk.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.