menu Home
Brandweer

Korpsavond brandweer mede in teken afscheid burgemeester

Paul | 21 januari 2023

door Hans Muntz

Voor de laatste keer stond burgemeester Anny Attema voor het Ridderkerkse brandweerkorps. Ze gaf aan dat ze haar korps gaat missen. “Een ploeg mensen die dag en nacht gereed staat en een speciaal plekje in mijn hart heeft”. Tijdens deze korpsavond werden ook diverse korpsleden in het zonnetje gezet.

Cluster commandant Jos de Graaf opende de avond door een ieder van hartelijk welkom te heten. Hij keek terug op begin 2022 toen we nog volop in de Covid pandemie zaten. “Werken met mondkapjes op was voor brandweermensen best een uitdaging. Maar daar staat de brandweer natuurlijk voor, uitdagingen. Die waren er ook toen de oorlog in de Oekraïne uitbrak. Wij hebben hier onze bijdrage geleverd door het inrichten van de sporthal waarbij we lieten zien dat we niet alleen optreden bij reguliere incidenten. En 2022 waren er hier ook weer heel wat van (360). En er zijn erbij die je zeker niet gaat vergeten. Vandaag niet, morgen niet, nooit niet. Met name de laatste twee maanden van vorig jaar waren er een tweetal incidenten die in je hoofd kunnen blijven zitten. Daarom ben ik blij met de hoge flexibiliteit, want het doet wat met je mindset. Ik ben dan ook trots op de manier, en we hebben best wat jonge mensen binnen de organisatie, waarop jullie dit hebben verwerkt.” Vervolgens blikte de Graaf kort terug op de financiële problemen binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en de Europese kijk op vrijwilligers. Ook kondigde hij aan dat er in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuwe tankautospuit en een nieuwe dompelpomp in Ridderkerk worden verwacht. Net als nieuwe kleding wel iets om naar uit te kijken.          

De tweede spreker was burgemeester Anny Attema. Ze blikte terug op het bijzondere jaar 2022. Waaruit maar weer blijkt dat snel optreden levens kan redden. “Het is zo leuk om portefeuille houder te zijn in het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. De vrijwillige brandweer staat hoog aangeschreven en we hebben het in Nederland goed ingericht. Als we Europese richtlijnen moeten gaan volgen dan moet er in de toekomst veel veranderen. Maar wij knokken voor onze vrijwillige brandweer omdat er zoveel linken naar de samenleving zijn.” Ze riep de aanwezige brandweermensen dan op om het prachtige vak te laten zien aan kinderen en kleinkinderen. “Ook de opendagen waren mooi om te zien en soms is het moeilijk om vrijwilligers te werven, maar als we met z’n allen de schouders er onder zetten, moet het goed komen”, vertelde ze.

Vervolgens was het tijd om de jubilarissen in het zonnetje te zetten.

  • Dennis van de Lagemaat, Vijftien jaar vrijwilliger in openbare orde en veiligheid
  • Bastiaan Heijman, Vijftien jaar vrijwilliger in openbare orde en veiligheid

Diploma-uitreiking:

  • Jan Arie Delen, Brandweerschauffeur groot
  • Arjan den Besten, diploma brandwacht
  • Leendert Vergunst, diploma brandwacht

Bevordering:

  • Bernard Oevermans, naar HBT

Dit is de laatste korpsavond voor burgemeester Attema. Namens de brandweer heeft Wijnand Punt de loopbaan van Anny Attema bij de brandweer de revue laten passeren. Hij sprak over een bevlogen mens die een echt brandweer hart heeft. Ze liet zich altijd informeren over incidenten en heeft regelmatig gesprekken gevoerd met diverse collegae. Ook waren er wel eens zaken tussen de regio en de vrijwilligers waar niet iedereen blij van werd. Altijd werd het gesprek gevoerd om de kou uit de lucht te halen. Als dank kreeg de burgemeester een mooi geschenk met inscriptie. Terwijl de burgemeester het cadeau uitpakte gaf Wijnand Punt haar nog een statement mee. “Het grootste probleem van pensioen zijn is dat je nooit meer een vrije dag hebt.”

De burgemeester dankte de brandweer collegae voor het prachtige beeldje met daarom de tekst “Uit het hart gegrepen”. Een mooi eind aan een prachtige avond.

U kunt de brandweer binnen Ridderkerk volgen bij hun werkzaamheden. Voor een overzicht van de incidenten in de gemeente kunt u kijken op de website van de gemeente Ridderkerk. www.ridderkerk.nl/brandweer

Foto’s: Dennis van Wingerden

Gedecoreerde
Uit het hart gegrepen

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.