menu Home
Gemeente Nieuws

14 sollicitanten voor burgemeesterschap Ridderkerk

Paul | 6 december 2022

Voor het burgemeesterschap van Ridderkerk hebben 14 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting medio mei 2023 in functie treden.

De sollicitanten – 4 vrouwen en 10 mannen– variëren in de leeftijd van 39 tot en met 60 jaar. Van de 14 sollicitanten hebben 10 sollicitanten een achtergrond als (oud)wethouder, dan wel (oud)burgemeester. De overige sollicitanten komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Smit zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal vervolgens twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Burgemeester Anny Attema kondigde in januari tijdens haar nieuwjaarstoespraak aan niet voor herbenoeming beschikbaar te zijn, omdat zij halverwege een nieuwe termijn 70 jaar wordt. Daardoor is er vanaf 1 oktober 2022 een burgemeestersvacature in Ridderkerk. In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft de commissaris van de Koning de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester in het najaar van 2022 op te starten. Anny Attema, die momenteel waarnemend burgemeester is, blijft op haar post tot het moment dat de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt. Dit zal naar verwachting half mei 2023 gebeuren.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.