Rijsoord verliest, maar geflatteerd

Paul | 20 november 2022

door Wim de Rooij

Met 0-5 verliezen en dan spreken van een geflatteerde nederlaag. Het gebeurt niet vaak, maar ditmaal was er op het sportpark in Rijsoord toch wel degelijk sprake van. De wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter had zomaar anders kunnen verlopen en dat realiseerde de bezoeker, XerxesDHZ uit Rotterdam zich ter dege, gezien de vreugduitspattingen na afloop van de wedstrijd. Voor Rijsoord kwam hiermee een einde aan een turbulente week, waarin trainer Marco van Rijn de ‘pijp aan maarten’ gaf en zijn contract opzegde.

Het vertrek van trainer Marco van Rijn kwam als donderslag bij heldere hemel. Dinsdagavond is de selectie hiervan in kennis gesteld. “Het was een bedrukte sfeer”, licht de huidige trainer a.i. William Rijsdijk toe. “Het kwam voor de spelers ook onverwacht. Maar de spelers begrepen dat de competitie gewoon doorgaat en dat we de schouders er onder moeten zetten.” Patrick Sluimers werd vanuit de technische staf van het tweede elftal ter ondersteuning naar het eerste elftal doorgeschoven. In het veld was waar te nemen dat naast Jari Bendt ook Rafael Andrade in de spits stond. Een tweemans voorhoede dus in plaats van één. Verder een versterkt middenveld en een verdediging met drie man. Tegenstander was deze zaterdagmiddag koploper XerxesDZB uit Rotterdam. Een ploeg met veel meer ervaring en ook zelfvertrouwen, dus moesten de mouwen wel opgestroopt worden om goede tegenstand te bieden.

Goede weerstand

Na zeven minuten moest doelman Sander van Groningen zich al van zijn beste kant laten zien toen een schot van Nick Slotboom via zijn handen op de lat terecht kwam. De rebound van Lars Brinkman ving hij vakkundig op. Twee minuten later bij een uitval van Rijsoord kwam doelman Ferry Hagendijk van XerxesDZB ver zijn doel uit om over het randje van het strafschopgebied de bal op te vangen en dus was dat een opzettelijke handsbal. De assistent van XerxesDZB hield wijselijk zijn vlag naar beneden en voor de scheidsrechter was dit moeilijk te constateren. En in hoeveel wedstrijden op professioneel niveau worden dit soort bewuste overtredingen ook niet door de vingers gezien? Na een kwartier mocht gesteld worden dat Rijsoord goede weerstand bood. Op basis van de ervaring en het zelfvertrouwen mocht van XerxesDZB meer verwacht worden en de Rotterdammers waren dan ook regelmatig in de aanval. Echter Rijsoord bood goed verweer en toonde lef. Iets waar het de afgelopen wedstrijden nogal eens aan ontbroken heeft. De wedstrijd ging heen en weer en er waren ook goede aanvallen van de thuisploeg. Echter na een half uur kwam toch de domper toen Lars Brinkman via de paal voor de 0-1 zorgde. Jammer voor Rijsoord, dat goed van zich had afgebeten. Echter ook na het tegendoelpunt bleven de Kraaien gevaarlijk en dat bleek wel toen Timo Versteeg in de 34e minuut zijn kopbal uit een vrije schop via de bovenkant van de lat achter het doel zag verdwijnen. En nog eens vier minuten later was het Jari Bendt, die op volle snelheid in het strafschopgebied ineens de bal voor zijn voeten kreeg en alleen voor doelman Hagendijk kwam. Die maakte de schuiver van Bendt vakkundig onschadelijk. Deze kans had meer verdiend. Aan de andere kant was het weer Van Groningen, die liet zien een prima wedstrijd te keepen. Vier minuten voor de rust was Nick Slotboom dicht bij de tweede treffer voor de bezoekers, maar de doelman van Rijsoord zag een schot van Wembley Paulino Reyes via zijn handen over de bovenkant van de lat gaan. Een prima redding, die hij kort voor het einde nog een keer zou herhalen.

Ook na de rust geloofde Rijsoord nog steeds in een goed resultaat en verdiende dat op basis van de eerste helft zeker. Met nog iets meer dan een half uur te spelen kwamen de bezoekers echter op de 0-2 door een doelpunt van Romi Bo Mulder. Net buiten het strafschopgebied maakte Stefan Havelaar een overtreding en Mulder schoof de vrije schop er rechtstreeks in, echter daarbij stond er wel een speler buitenspel. En door het optillen van een been nam hij wel deel aan het spel. Assistent Eddy Bestebreurtje vlagde dan ook terecht voor buitenspel. De verder goed leidende scheidsrechter Jeroen Noordhoek raadpleegde hem nog wel, maar kwam op zijn besluit niet terug en dus werd het doelpunt toegekend. Twee minuten later was het eigenlijk gedaan met de weerstand van Rijsoord toen Orlano Stewart bij een uitval alleen voor doelman Van Groningen kwam en die kansloos liet; 0-3. De wedstrijd was gespeeld. Trainer a.i. William Rijsdijk wisselde Stefan Havelaar voor Casper Gerritsen, die na lange tijd weer zijn opwachting in de hoofdmacht van de v.v. Rijsoord mocht maken. William Rijsdijk daarover: “Ik had Casper graag bij de 0-1 willen inzetten, maar die twee doelpunten vielen snel achter elkaar. Ik heb hem de afgelopen week op de training bezig gezien en Jari Bendt en Casper konden elkaar goed vinden.” Dat Soefian de Koning en Sjacco Meijer er nog 0-4 en 0-5 van maakten was alleen voor de statistieken van belang. Rijsoord stond weer met lege handen, maar kan terugzien op een goede wedstrijd die hoop biedt voor de toekomst. Natuurlijk was trainer a.i. Rijsdijk niet echt blij: “Ik zag zeker teleurstelling bij de spelers door de onnodig hoge uitslag, maar ik zal hen dinsdag ook de positieve momenten van deze wedstrijd boorhouden. Daarop moeten we komende zaterdag voortborduren en dan kunnen de positieven resultaten niet uitblijven.”

En die toekomst begint volgende week alweer met een thuiswedstrijd en dan komt Brielle, het team van oud-trainer Gijs Zwaan op bezoek. De Briellenaren speelden zaterdag in Ridderkerk zonder te scoren gelijk tegen RVVH en hopelijk kan Rijsoord voor eenzelfde uitslag en wellicht meer zorgen. De tijd zal het leren. De spelers en technische staf worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Sander van Groningen – Mark Zwang – Timo Versteeg – Niek Meijer – Kevin Versteeg – Jari Bendt – Stefan Havelaar (65. Casper Gerritsen) – Danny Haasdijk – Rafael Andrade – Damian Muller (76. Jochen Kouwenhoven) – Mike Hoogstad (76. Dogan Kulup).

Foto’s: Leen Kruithof en Arie Sterrenburg