menu Home
Gemeente Nieuws

Asielschip langer in haven Ridderkerk

Paul | 16 september 2022

Het asielschip Calypso blijft tot begin 2023 in de haven van Ridderkerk liggen. De gemeente heeft dat besloten op basis van een positieve evaluatie en omdat de behoefte aan noodopvang in ons land nog onverminderd groot is.

De haven werd in juli aangewezen als locatie voor een passagiersschip voor asielzoekers. Aan boord van het asielschip verblijven sindsdien 88 asielzoekers. De samenstelling van deze groep verandert niet de komende drie maanden. De dagelijkse leiding op het schip is in handen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR).

Verlenging

De Rijksoverheid heeft via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met alle gemeenten in Nederland afspraken gemaakt over de doorstroom van asielzoekers. Een van die afspraken is dat de Veiligheidsregio’s bereid zijn de crisis noodopvang na 1 oktober 2022 open te houden. Gemeente Ridderkerk verbindt zich aan die landelijke afspraken.

Daarnaast heeft de gemeente een evaluatie uitgevoerd van de noodopvang van asielzoekers op het schip in de haven van Ridderkerk. Er is onder meer gekeken naar de veiligheid in en rondom het schip, of er voldoende dagbesteding is en of de sfeer aan boord goed was. De evaluatie viel positief uit. De afgelopen periode waren er nauwelijks incidenten en de lijnen tussen de politie, gemeente en de VRR zijn goed.

De evaluatie geeft geen aanleiding om deze opvanglocatie te sluiten, maar biedt de gemeente ruimte om landelijke afspraken na te komen.

Burgemeester Anny Attema: “Helaas is de behoefte aan noodopvang nog steeds heel groot. We willen met dit besluit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ik ben blij dat de opvang tot dusver voorspoedig is verlopen. We doen ons uiterste best om die lijn de komende tijd voor te zetten.”

Meer informatie

Op www.ridderkerk.nl/opvang-asielzoekers-en-vluchtelingen is meer informatie te vinden over de noodopvang. Het speciale mailadres vluchtelingenopvang@ridderkerk.nl is nog steeds actief. Daar kunt u uw vragen of opmerkingen aan de gemeente kwijt.

Foto: Jos Wesdijk, gemeente Ridderkerk

Het asielschip Calypso in de haven van Ridderkerk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Bloemenhuis van der Waal
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.