menu Home
Politiek

CDA: Werken aan perspectief voor de boer

Paul | 14 september 2022

“We moeten naar een doel toe gaan werken, een doel waar een ondernemer houvast aan heeft, bijvoorbeeld een maximale uitstoot die een bedrijf mag hebben af te spreken of bij agrariërs per hectare.” Daartoe riep CDA-Statenlid Jaco Kastelein het college op tijdens de commissievergadering Klimaat, Natuur en Milieu van afgelopen woensdag.

Volgens Kastelein is de provincie Zuid-Holland in een niet te benijden situatie terecht gekomen. “De opgave is immens groot en het tijdspad te kort.” Om tot een 50% reductie van stikstofuitstoot te komen wordt er in Zuid-Holland gewerkt aan een gebiedsgerichte aanpak. De 12 Zuid-Hollandse Natura 2000-gebieden die gevoelig zijn voor te veel stikstof zijn immers uniek en verdienen ieder een specifieke aanpak. Via gebiedsprocessen moet de provincie gesprekken voeren met betrokken partijen. Dat zijn naast de agrarische sector ook de industrie en luchtvaart. Alle sectoren moeten aan de stikstofreductie een evenredige bijdrage leveren.

Kastelein maakt zich zorgen over deze evenredigheid, nadat de verantwoordelijke gedeputeerde Baljeu tijdens de commissievergadering liet weten dat evenredigheid niet per definitie betekent dat andere sectoren ook 50% moeten reduceren. Volgens Kastelein geeft dit nog meer onzekerheid voor de agrarische sector dan tot nu toe al het geval was, terwijl er juist gewerkt moet worden naar perspectief voor de boer. “Met een duidelijk doel kan een ondernemer daarnaar toe werken, dan is het aan de ondernemer hoe hij dat invult en welke middelen hij daarvoor nodig heeft, dan daag je hem uit en kan hij ondernemen.”

Duidelijk is wel dat innovaties een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de gewenste stikstofreductie. “Er zijn inmiddels meer dan 25 verschillende innovaties die wachten op goedkeuring. De tweede generatie innovaties stoppen de ammoniak niet weg, maar veranderen de ammoniak in een niet-vervluchtbare meststof. Daar moeten we als provincie op inzetten om de boeren een perspectief te bieden!”

Foto: CDA.nl

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.