menu Home
Algemeen

31 augustus sluiten de deuren van de voormalige Huishoudschool

Paul | 7 juli 2022

Het kwam even rauw op hun dak, het mailtje van Villex op 30 juni j.l.
Per 31 augustus moeten de huidige gebruikers van de Huishoudschool eruit.
Lydia van Meel, voorzitter van stichting M.O.E.D. waarin diverse gebruikers verenigd zijn, zag dit ook niet aankomen. “Dat ze er uit moesten, dat wisten we al even. Ons initiatief om het pand de functie te laten behouden aangevuld met een wijkcentrum, werd naar de prullenbak verwezen met het coalitieakkoord waarin de herbestemming naar primair wonen werd gewijzigd.
We zijn na dat bericht meteen in gesprek gegaan met de gemeente om een einddatum te krijgen. Eerst was dit eind 2023, toen werd het in de loop van 2023. Toen werd het mogelijk eind 2022 omdat de energielasten door de stijgende prijzen te hoog zouden worden voor Villex om het betaalbaar te houden. Tot dit ene mailtje, waarin ze dus nog 8 weken kregen om iets anders te zoeken. Ik moet hierbij wel melden dat dit ook voor de gemeente als een verrassing kwam.”

Hoop werd gevestigd op een toezegging van wethouder van Os. Lydia: “In diverse raadsvergaderingen is toegezegd dat er hulp zou komen voor de ondernemers om een ander onderkomen te vinden. Hier komt in de praktijk helaas weinig van terecht. Ze kregen het bericht dat ze zich kunnen inschrijven bij AdHoc (Zij gaan het beheer overnemen van Villex)
Maar AdHoc weet nog van niks, en hebben ook geen (betaalbare) ruimtes beschikbaar voor de ondernemers. De maatschappelijke organisaties zoals de Fietsenbank, Speelgoedbank en In Mind & Body worden gelukkig wel geholpen in hun zoektocht.”

Hoe nu verder, dat weten de ondernemers even niet. Hun zoektocht naar een goede, betaalbare ruimte levert tot nu toe niks op. Samen een ander onderkomen vinden ligt ook als optie op tafel.
“Maar ook daar hebben we dan hulp van de gemeente voor nodig. Want de meeste panden die geschikt zijn om 7 à 8 ondernemers te huisvesten zijn gemeentelijk vastgoed. Verzamelpanden zijn onbetaalbaar voor kleine ondernemers zoals ons” aldus Kimberley (Soraya fotografie), één van de gebruikers.
Een andere gebruiker Christine (Fit4Life): “Het voelt een beetje alsof we het maar mogen uitzoeken. We kennen het risico van antikraak, maar hadden na de goede contacten de afgelopen jaren en de toezegging van de wethouder wel wat meer verwacht. In onze appgroep gaat het op dit moment nergens ander meer over. Iedereen is op zoek en geeft elkaar tips. Maar de kans dat we binnen 7 weken wat anders hebben wordt steeds kleiner.” Gebruiker Bert (fotograaf) sluit zich hier bij aan. “Ik weet het ook niet meer. AdHoc heeft niks en marktconforme huren zijn voor ons niet te betalen. We hadden een prachtig iets hier waarvan we wisten dat het zou eindigen maar op deze manier? Nee dat hadden we niet verwacht. Ik hoop dat we de komende weken iets kunnen vinden anders is het voor vele van ons ook het einde van onze onderneming.”

Lydia: “Het is jammer dat het avontuur na zoveel jaren hier stopt. Per 1 augustus zal Stichting M.O.E.D. worden opgeheven. We hebben ons best gedaan om door middel van het participatietraject iets moois te maken van de voormalige Huishoudschool. De samenwerking was heel erg fijn, zowel met de gebruikers als de gemeente. Als er eens iets was – zoals lekkage, kapot gegooide ruiten, stormschade of de inbraak in april vorig jaar – dan was er goed contact via onze appgroep. Iedereen stond en staat voor elkaar klaar. Jammer dat dit dan zo moet eindigen. Ik hoop dat we doormiddel van een klein feestje op een mooie manier afscheid kunnen nemen van het pand wat zoveel voor ons heeft betekend.”


Hoe de toekomst er voor de Huishoudschool uit komt te zien? “Dat weten we nog niet. In het coalitieakkoord staat dat er woningen in komen. Hiervoor zijn nog geen plannen bekend gemaakt. Mijn grootste angst? Dat de plannen te duur uitvallen en de Huishoudschool alsnog een sloopkogel kan verwachten. Het zal mij niks verbazen en dan is al ons werk en energie om haar te behouden zeker voor niks geweest. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad wat er gaat gebeuren, ik blijf het in ieder geval op de voet volgen.”

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.