menu Home
Algemeen

Uitnodiging herdenking ‘drama Donckselaan’ dinsdag 10 mei, 14.20 uur

Paul | 2 mei 2022

2 jaar lang hielden we op alternatieve wijze een herdenking bij het monument aan de Donckselaan.

We zijn dankbaar dat we u dit jaar weer mogen uitnodigen om fysiek aanwezig te zijn, een ogenblik stil te staan, om te herdenken in het heden aan het verleden.

Op dinsdag 10 mei om 14.20 uur (let op, andere aanvangstijd dan voorheen) is de jaarlijkse kranslegging bij het monument aan de Donckselaan door leerlingen van basisschool De Driemaster.

In het bijzijn van burgemeester Attema, familieleden, ouders van school en andere belangstellenden staan de leerlingen van groep 8 stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland. 

Aanleiding was de arrestatie, in opdracht van burgemeester Crezée, van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond bij een van die arrestaties een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het huis van huisarts Berger. Acht mannen, bij en in het huis, werden door de Duitsers gegrepen en met de handen omhoog, naast elkaar, met het gezicht naar de garagedeur gezet en onder veel geschreeuw en gesnauw gefouilleerd. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Vrouwen en kinderen liet men gaan.

Dokter Berger probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten. Om omstreeks 21.45 uur klonk een bevel en werden ze één voor één, op een afstand van ongeveer drie meter, neergeschoten. Twee van hen bleken achteraf het drama overleefd te hebben.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 8 mei 1946 een tijdelijk monument opgericht. Het huidige monument – met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands’ – is op 17 mei 1947 onthuld. Het staat naast de voormalige woning van dokter Berger.

Het monument is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert. Vorige week is het monument weer klaargemaakt voor de herdenking. Daarnaast heeft burgemeester Attema in april een bezoek gebracht aan de school om met de kinderen van groep 7/8 over oorlog, vrede en vrijheid te praten. 

Wij hopen u te ontmoeten op dinsdag 10 mei om 14.20 uur aan de Donckselaan. Er zullen programmaboekjes aanwezig zijn. 

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.