menu Home
Algemeen

Sociaal tuinieren Bloemenbuurt verbloemt coulance Wooncompas bij betegeling

Paul | 8 april 2022

door Jan-Hein Visser

In de Bloemenbuurt in de wijk Ridderkerk-Oost wordt dit weekeinde een ‘sociaal tuinieren’ actie georganiseerd. Iedereen die er stenen uithaalt, kan daarvoor een gratis plant krijgen. De actie wordt behalve door de sociale verhuurder Wooncompas samen met Facet Ridderkerk, de Gemeente Ridderkerk, Stichting Present en Kok Hoveniers op touw gezet. Bij goede weersomstandigheden is er ook entertainment voor kinderen. Wie meteen aan de slag wil kan daarvoor speciale containers gebruiken, zodat een gang naar het milieupark met veel zware tegels overbodig is. Ook worden tuinen die heel hard een upgrade nodig hebben geselecteerd, maar dat gaat dan wel primair om de voortuinen, tenzij bewoners zelf advies vragen voor de achtertuin, want dat is allemaal mogelijk.

Wooncompas erg coulant bij tuinonderhoud en betegeling

Het laat zich onverbloemd zien hoe juist de Bloemenbuurt er anno 2022 bij ligt. Veel voor – en achtertuinen zijn (vrijwel) volledig versteend. Vaak omdat huurders dit simpelweg het makkelijkst vinden in het onderhoud, of het als speelplek voor kinderen gebruiken: en dan staat groen al snel in de weg. Dat maakt dat een actie als sociaal tuinieren en het actief hulp bieden zeker geen gek idee is. Maar Wooncompas is als grootste sociale verhuurder van Ridderkerk ook tamelijk coulant naar tuinbezitters. Tot 100% van de maximaal beschikbare oppervlakte betegelen en dat ook nog eens met hermetisch gesloten schuttingen afdichten mag namelijk allemaal gewoon. In geen enkele advertentie van Wooncompas voor woningen met tuinen valt te lezen dat bijvoorbeeld maar een maximaal deel van de oppervlakte mag worden betegeld. Iets wat in Rotterdam voor huizen in sommige buurten meteen in de advertentie staat, evenals de plicht tot regelmatig tuinonderhoud. Uiteraard is in de contracten die Wooncompas een verhuurder laat ondertekenen wel tuinonderhoud opgenomen, maar actief controleren of dit echt gebeurt lijkt in de praktijk toch niet al te veel te gebeuren. Dat is eenvoudigweg af te zien aan de actuele staat van veel tuinen in de Bloemenbuurt.

Overbetegeling leidt tot forse ecologische problemen

Wat de gevolgen zijn van teveel tegeltuinen wordt snel merkbaar bij extreme weersomstandigheden, maar eigenlijk ook al bij gewoon zomers weer is het in de wijk vaak vele graden warmer dan in een omgeving met meer groen. Ook hebben de riolen het steeds sneller moeilijk bij harde regenbuien, om de simpele reden dat tegels nou eenmaal geen water opnemen. Een slechte bodemverzadiging zorgt sneller voor overstromingen en overlopende riolen. Dat is de afgelopen jaren al gebleken.

Gemeente Ridderkerk heeft ook subsidieregeling

De gemeente heeft zelf sinds 2020 de zogeheten Groenvisie. Een van de ambities daarvan is om meer dier- en plantensoorten kansen te geven, waaronder bijvoorbeeld de egel. Ook voor dit diertje geldt dat deze zich in tegelparadijzen juist niet in het paradijs waant en snel verder gaat. De slakken die ter plekke actief zijn kunnen daarna de weinige planten zwaar beschadigen. Egels hebben behalve groene hoekjes waar ze goed kunnen schuilen ook een doorgaande looproute nodig: schuttingen waar ze niet onderdoor kunnen maken dit onmogelijk en ze zullen dan snel verdwijnen. Meer info over subsidieregelingen is te vinden op www.ridderkerk.nl/subsidie-vergroenen-tuin. De Groenvisie van de gemeente Ridderkerk is na te lezen via www.ridderkerk.nl/omgevingsvisie.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.