menu Home
Politiek

Kiezers Partij 18 Plus voelen zich bedot

Paul | 4 april 2022

door Jan-Hein Visser

Partij 18 Plus (18 Plus) heeft haar klinkende overwinning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart grotendeels te danken aan de jongere generaties die op de partij stemden: onder meer wegens het streven naar de zondagsopenstelling van winkels. 18 Plus wilde initieel dit voorstel indienen op een manier waardoor dit buiten eventuele coalitie-onderhandelingen kon worden gehouden. Maar nog op dezelfde dag dat de partij, die in maart de meeste zetels (7) won, aankondigde om een coalitie met de SGP (met 5 zetels tweede partij in Ridderkerk), CDA en VVD proberen te gaan vormen, trok 18 Plus haar voorstel voor zondagsopening in. Een opmerkelijke ommekeer. Sommige kiezers lijken nu oprecht spijt te hebben van hun stem op 18 Plus, maar ook van het feit dát ze de moeite nog namen om te gaan stemmen. En de opkomst was al zo dramatisch laag. Op de social media liegen sommige reacties naar 18 Plus er dan ook niet om. Men voelt zich beet genomen.

Niet de eerste keer dat 18 Plus draait

De intussen grootste lokale politieke partij van Ridderkerk heeft dus aangekondigd een coalitie te onderzoeken met CDA. VVD én met de conservatief-Christelijke partij SGP, die fel gekant is tegen vrijwel alle commerciële activiteiten op zondag. CU, de partij die een wethouder leverde die in de afgelopen coalitieperiode het nieuwe afvalbeleid uitrolde, wordt vooralsnog buiten de deur gehouden. 18 Plus gaf tijdens haar verkiezingscampagne aan niet blij te zijn met de uitkomst van het nieuwe afvalbeleid en wil daarin zaken veranderen. Ook op het onderwerp afval heeft de partij actief campagne gevoerd voorafgaand aan de verkiezingen, maar tijdens haar vorige bestuurlijke periode heeft 18 Plus evenwel zo goed als geen kritiek op het ontwikkelde afvalbeleid geuit. Kortom de Partij wil op punten het beleid van haar eigen vorige coalitie gaan terugdraaien. De partijen waarmee 18 Plus het voornemen heeft een coalitie te vormen tot 2026 zijn trouwens geen van allen voorstander van het terugdraaien hiervan. Zowel CDA, VVD als SGP hebben er geen speerpunt van gemaakt in hun verkiezingsprogramma.

Ridderkerk koerst af op uiterst rechtse coalitie

Behalve CU houdt 18 Plus (vooralsnog) ook onder anderen Leefbaar Ridderkerk (3 zetels) en de combinatie PvdAGroenLinks (vier zetels) buiten de deur waar het gaat om het vormen van het gemeentebestuur voor de komende vier jaar. Als men er dus met SGP uitkomt, dan doet 18 Plus niet enorm veel water bij de wijn, maar breekt zelfs definitief de belofte die het deed aan haar kiezers: de zondagsopening is namelijk een van de onderwerpen waar deze partij de afgelopen maanden mee adverteerde om vooral jongere kiezers te trekken. De nu voorgenomen coalitie laat Ridderkerk ook in ieder geval geen socialere kant opgaan. Weliswaar wil 18 Plus alle sociale woningen als eerste aan Ridderkerkers toegewezen hebben met een lokaal woonruimtebemiddelingssysteem. Dan zou Ridderkerk evenwel uit Woonnet Rijnmond moeten stappen. Het uittreden uit Woonnet is echter niet iets wat zomaar kan: hierover bestaan afspraken met de stadsregio. Bovendien moet dan samen met Wooncompas een compleet nieuw systeem worden opgetuigd. Maar hoe serieus 18 Plus ook dit voornemen neemt is afwachten: in november vorig jaar stemde de gehele fractie bij de hoofdelijke stemming “voorrang Ridderkerkers bij nieuwbouw! Ridderkerk is van ons!’ namelijk nog tegen!

Toch beperkte zondagopenstelling?

Of er toch een – beperkte – zondagsopening komt (maximaal vier keer per jaar) zal afhangen van een ander voorstel van PvdaGroenlinks dat meteen na het intrekken van het voorstel van 18 Plus op 30 maart werd ingediend en in de vervolgvergadering op 4 april in stemming wordt gebracht. In deze zogeheten ‘motie van de dag’ wordt gevraagd om de komende raadsperiode de mogelijkheden te onderzoeken voor een zondagse openstelling. Mocht dit doorgang vinden, dan heeft Albert Heijn nog meer dan genoeg zondagen over om haar commercials hier op te nemen, want daarvoor is de vrijwel enige grote en gemoderniseerde winkel die nog dicht is op zondag, uitermate geschikt.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Bloemenhuis van der Waal
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.