menu Home
Algemeen

De belevenissen van een (kanker)patiënt – vervolg.

Paul | 3 april 2022

Column door Corine Stolk

Drie keer is scheepsrecht.
Blijkbaar heb ik drie keer redelijk vooraan gestaan bij het uitreiken van de vette-pech-bokaal, iets wat met die loterijen maar niet wil lukken.
Twee keer heb ik min of meer fluitend het chemotraject doorlopen en bij de start van de derde ging het mis en dat terwijl ik op dat moment in een betere conditie verkeer dan in 2019, aldus m’n oncoloog.
Met kaalheid, smaakaantasting en vermoeidheid was ik bekend, met misselijkheid en overgeven niet.
Een paar dagen na de eerste chemo van het derde traject ging het verkeerd, het eten van die dag gutste er ineens uit, min of meer in één vloeiende golfbeweging.
Dan denk je: “Oké, dat kan een keer gebeuren”, maar de volgende dag gebeurde het weer en de dag daarop ook. Vanuit het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik vooral de pilletjes tegen de misselijkheid moest blijven slikken, maar of die werkten?
Uiteindelijk ben ik via de spoedeisende hulp opgenomen.
M’n energiehuishouding (zouten en mineralen) was behoorlijk van slag en werd via een infuus weer in orde gebracht. Ook werden er op die wijze medicijnen tegen de misselijkheid ingebracht en alles leek onder controle te zijn. Uiteindelijk mocht ik weer naar huis, maar eenmaal thuisgekomen begon de ellende opnieuw. Geluk bij een ongeluk was dat er in die week een controle-afspraak met de oncoloog gepland stond, dus dit keer vond de ziekenhuisopname plaats via de polikliniek.
Nog diezelfde middag vond er een maagonderzoek plaats en werd ik wakker met een slang in m’n neus voor de sondevoeding.
Duidelijk was dat ik door dit niet onvoorziene en ongewilde crashdieet (meer dan tien kilo in twee keer een paar dagen tijd) weer moest aansterken en m’n maag moest voorlopig ook worden ontzien.
Intussen is namelijk vastgesteld dat er bij mij sprake is van een maaghernia.
Dat houdt in dat deze niet goed sluit, en het eten via de slokdarm weer omhoog wordt geduwd waardoor deze geïrriteerd raakt.
Rechtstreekse aansluiting van de sondeslang op de 12-vingerige darm en maagbeschermers moeten een en ander weer in het juiste spoor krijgen.
Over het nuttigen van sondevoeding valt ook het nodige te melden maar dat zullen we een volgende keer doen.
Tot later.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.