Ridderkerk FM Sportnieuws: Drama voor Rijsoord

Paul | 27 maart 2022

door Wim de Rooij

Uiteindelijk werd het een regelrecht drama voor Rijsoord. Heb je recht op een overwinning en dan sta je toch weer met lege handen. Het is niet de eerste keer dat Rijsoord het dit seizoen overkomt. Soms duurt een wedstrijd kennelijk enkele minuten te lang, want nu leden de Kraaien door doelpunten in de 90e en 94e minuut een nederlaag tegen een ontstellend zwak spelend ’s-Gravenzande. Een regelrecht drama. Trainer Clemens Bastiaansen en zijn technisch staf zullen de komende week hard nodig hebben om het moraal weer op te peppen, want volgende week zaterdag komt Feyenoord op de Vlasstraat op bezoek.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd nog even teruggekeken naar de thuiswedstrijd tegen de ploeg uit het Westland. Rijsoord speelde toen een goede wedstrijd, stond met rust met 1-2 achter en de verwachting was dat Rijsoord in de tweede helft zou doordrukken. Echter het was ’s-Gravenzande dat toen tweemaal scoorde en dus werd de wedstrijd met 1-4 verloren. Toch mocht Rijsoord moed putten uit deze uitslag, want de Kraaien waren zeker niet weggespeeld. En daarmee de winstpartij van vorige week in het achterhoofd hebbende was er deze zaterdagmiddag zeker wat te halen in ‘s-Gravenzande. De technische staf moest wel een oplossing vinden voor de vanwege ziekte afwezige Gazar Dermendjan.

Snelle achterstand

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarna kon de wedstrijd tegen ’s-Gravenzande beginnen, overigens de club waar Rijsoordspeler Nick Ruigrok volgend seizoen zijn opwachting gaat maken. De eerste tien minuten was Rijsoord nog niet in goeden doen. Zo schoof doelman Tomas Fernandes al in de derde minuut de bal in de voeten van een tegenstander, maar die schrok zo van de ineens geboden kans dat hij huizenhoog over schoot. Kort daarna weer een kans voor de thuisploeg, maar in de derde minuut was het toch raak toen Frank Broos snoeihard de bal binnen kopte; 1-0. Een dubbel feestje voor de doelpuntenmaker, want het was zijn honderdste doelpunt voor ’s-Gravenzande. Daarna pakte Rijsoord de draad op en ging het de thuisploeg lastig maken. Met name van de kant van ’s-Gravenzande was het een zeer matige wedstrijd met veel fouten, die het publiek op de zonnige tribune tot wanhoop leidden. Rijsoord daarentegen maakte ook welk foutjes, maar de spelers wisten elkaar meer en meer te vinden waardoor de Kraaien de bovenliggende partij werden. Na iets meer dan een half uur voetballen, was er een kansje voor Danny Haasdijk, maar zijn schot ging over. Aan de andere kant kreeg Yordi Klepke een grote kans, maar Angelo Ravenberg kon op het juiste moment zijn voet tegen de bal zetten en het schot tot een hoekschop verwerken.

Slechts een kleine achterstand en dat moest in de tweede helft te repareren zijn. Die gedachte was er ook tijdens de thuiswedstrijd, maar toen ging het wel fout. Dus Rijsoord was gewaarschuwd en moest zorgen dat de thuisploeg niet tot scoren kwam. En dat lukte, want Rijsoord bleef de meerdere op het veld. En dat leverde ook resultaat op, want zeven minuten na de rust kwam Rijsoord bij een uitbraak op gelijke hoogte. Jardel Drenthe kon oprukken, maar stuitte op doelman Jurrian Jouvenaar. In de rebound was het Lorenzo Braaf, die Rijsoord op gelijke hoogte met de thuisploeg bracht; 1-1. Nog eens vier minuten later was het Danilo Alkema, die uit een verre voorzet van links de tweede voor Rijsoord aantekende; 1-2. Ook na het tweede doelpunt bleef Rijsoord de aanval zoeken, daarbij dankbaar gebruik makend van de fouten van de tegenstander. De thuisploeg ging het laatste kwartier nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Bij een vrije schop van Rijsoord in de buurt van het strafschopgebied bleef ’s-Gravenzande vier spelers in de voorhoede houden om bij een snelle omschakeling een meerderheid te kunnen krijgen. Rijsoord moest in die periode noodgedwongen wisselen omdat Shamir de Jesus aangaf niet verder te kunnen. Gianni Straal nam zijn plaats in. Zo leek de wedstrijd naar een tweede overwinning voor Rijsoord te gaan, maar helaas bleek dat niet te zijn. In de laatste minuut scoorde invaller Daan van Unen uit een rebound de gelijkmaker; 2-2. En weer probeerde Rijsoord de winnende treffer te maken, maar die zou uiteindelijk door de thuisploeg gemaakt worden. Bij een snelle uitval was het Roy Vermolen die Stefan Havelaar te snel was en tot ontzetting van de Rijsoordsupporters de winnende treffer aantekende: 3-2. Rijsoord was verslagen en zat er helemaal doorheen. Kort na de derde treffer floot de prima leidende scheidsrechter Pieter van Veelen af en had Rijsoord weer een goede wedstrijd gespeeld, maar moest het de punten aan de tegenstander laten. Vriend en vijand was van mening dat de overwinning van ’s-Gravenzande onverdiend was, maar daar kocht Rijsoord niets meer voor.

De late overwinning van ’s-Gravenzande was ook bij trainer Clemens Bastiaansen als een mokerslag aangekomen. “Met uitzondering van de eerste tien minuten zijn we eigenlijk de hele wedstrijd de bovenliggende partij geweest. Bij de 1-2 hebben we kansen gehad om de 1-3 te maken, maar die bleef helaas uit. Twintig minuten voor het einde moest ik De Jesus wisselen voor Gianni Straal. Daarmee werd er minder druk op de tegenstander gezet, terwijl juist dat ons sterkste troef deze zaterdagmiddag was.”

Opstelling: Tomas Fernandes – Stefan Havelaar – Maily Lopez – Lorenzo Braaf – Danny Haasdijk – Danilo Alkema – Nick Ruigrok (88. Nour-Eddine Kasmi) – Romano Niamut – Angelo Ravenberg – Shamir de Jesus (70. Gianni Straal) – Jardel Drenthe.