menu Home
AlgemeenPolitiek

Mogelijke coalitie Ridderkerk vooralsnog in nevelen gehuld.

Paul | 25 maart 2022

door Jan-Hein Visser

De gemeenteraadsverkiezingen in Ridderkerk hebben ten opzichte van 2018 niet tot al te grote verschuivingen geleid. Wat vooral opvalt is dat, ondanks het vele geklaag van burgers over van alles en nog wat, de partijen die vier jaar lang een coalitie vormden voor het bestuur, in de meeste gevallen toch hebben gewonnen. 18 + kreeg er twee zetels bij, SGP een zetel meer en ChristenUnie ook eentje meer. Alleen het CDA verloor een zetel. Los daarvan heeft de verkiezingsuitslag één duidelijke verliezer opgeleverd: Echt voor Ridderkerk is van vier naar twee zetels gegaan. VVD bleef gelijk op twee, Leefbaar Ridderkerk bleef ook gelijk op drie en de combinatie PvdA/Groenlinks is met vier zetels in feite ook net zo groot gebleven als voorheen nu ze zijn samengegaan. Burger op 1 is op hun ene zetel blijven hangen en D66 kende al geen lokale fractie meer in de gemeente Ridderkerk.

Weinig echte verliezers in Ridderkerk

Maandag 21 maart is de uitslag definitief gemaakt door de Gemeente Ridderkerk. Er was hier geen hertelling nodig , zoals in enkele omringende gemeenten wel het geval was. Één ding valt wel ook in Ridderkerk op: de opkomst is ten opzichte van 2018 gedaald en wel met 5% en daarmee nipt onder de 50% gekomen. En dat de helft van alle stemgerechtigden niet is komen opdagen baart diverse partijen toch wel wat zorgen. Zo wil men bij PvdA Groenlinks toch gaan proberen uit te zoeken waarom een groot deel van juist hún achterban is thuisgebleven, laat Arianne Ripmeester aan Ridderkerk FM weten. Want dat de achterban van 18+, CU en de SGP wel massaal naar de stembus ging moge duidelijk zijn. Leefbaar Ridderkerk stak, ondanks het behoud van al haar drie zetels, de teleurstelling ook niet onder stoelen of banken. Karin Kayadoe stelt dat nu eenvoudigweg alle mogelijkheden bekeken moeten worden. Alle nieuwe raadsleden worden woensdag 30 maart geïnstalleerd. Van degenen die geen mandaat meer kregen wordt op 28 maart afscheid genomen.

Gaat vormen coalitie om zondagrust draaien?

Wie de uitslag vergelijkt met die van 2018 kan eigenlijk concluderen dat een voortzetting van de huidige coalitie het meest de gemiddelde keuze van de inwoners van Ridderkerk weerspreekt, althans van die helft die ging stemmen. Maar zo werkt dat in democratie: wie niet gaat stemmen heeft ook geen inbreng, en moet dus ook niet gaan zeuren als de winkels nu alsnog op zondag dichtblijven. Of juist wél opengaan. Of wanneer de kosten voor afval aanbieden nóg hoger worden.

Want dat zijn meteen wel twee van de heetste hangijzers. Henk van Os, het kopstuk van 18+ hult zich vooralsnog in nevelen. Uiteraard zullen zij als grootste partij het voortouw nemen, maar men is er duidelijk: de grootste lokale partij van Ridderkerk gaat met íedereen praten. Maar toch speelt er binnenkort een prangende kwestie: 4 april is er een extra ingelaste gemeenteraadsvergadering: over de zondagsopening, een voorstel van 18+. De partij heeft al langer het voornemen om dit mogelijk te gaan maken en kondigde daarom aan dit vóór de coalitie-onderhandelingen te willen behandelen.

Mocht de zondagrust tóch een onoverkomelijk breekpunt gaan worden, komt de optie in beeld van wat het beste een regenboogcoalitie kan worden genoemd: dan zouden PvdAGroenlinks, Leefbaar Ridderkerk en de VVD bij een nieuwe coalitie kunnen worden betrokken. Want het moge duidelijk zijn, dat alle Christelijke partijen faliekant tegen een zondagsopening in Ridderkerk zijn. Maar: de bal ligt in alle gevallen bij partij 18+. Doen zij water bij de wijn? Of doen hun (oude) coalitiepartners dit?

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.