menu Home
Algemeen

Wooncompas gaat vervallen Bloemenbuurt eindelijk opknappen

Paul | 17 maart 2022

door Jan-Hein Visser

Wooncompas heeft na meerdere jaren uitstel eindelijk concrete plannen voor de 136 woningen in de laagbouw van de Bloemenbuurt (Ridderkerk – Oost) uit de doeken gedaan. Opmerkelijk genoeg worden in de verstuurde brief termen als ‘Nul Op de Meter’, ‘van het gas af’ of ‘zonnepanelen’ nu niet (meer) in de mond genomen. Wooncompas meldt dat het naast een ‘groot onderhoud’ vooral om energiebesparende maatregelen gaat. De verhuurder gaat nog in maart alle 136 woningen van het complex laten inspecteren door de firma Elk uit Zwijndrecht, om te bepalen wat er per adres dient te gebeuren. De staat van zowel het exterieur als het interieur wordt daarbij tegen het licht gehouden.

Hele wijk in verval geraakt

Dat de hele wijk eigenlijk in een zekere staat van verval verkeert, is maar weinigen die er wel eens komen de laatste jaren ontgaan. Toch werden de plannen om de boel op te knappen keer op keer uitgesteld. Het gaat bij alle betreffende woningen om zelfstandige geschakelde woningen met tuin. Gebouwd begin jaren ’60. Al langere tijd werd er aan structureel onderhoud vrij weinig meer gedaan maar vond dat enkel plaats als het nodig was omdat er een nieuwe huurder kwam en de woning té sterk verouderd was of bij defecten en gebreken die onder acute verantwoording van de verhuurder vallen. Maar ook de verdere (openbare) inrichting van de Bloemenbuurt is aan vernieuwing toe: de bestrating, waaronder zeker ook de voetpaden, ligt er al jaren slecht bij en ook de riolering dient te worden vervangen. Hiervoor heeft de gemeente Ridderkerk trouwens al de plannen gereed staan.

Bewoners ervaren vooral (geluids)overlast

In 2020 liet Wooncompas onder alle bewoners van laagbouw in de betreffende wijk een enquête uitvoeren. Daaruit kwamen heel wat klachten naar voren: veel woningen hebben te kampen met hoge stookkosten, maar dat gaat dan wél om dat deel dat nog geen isolerende upgrades zoals dubbel glas heeft gekregen. Dit verschilt nu enorm per adres. Een andere veelgehoorde klacht was, naast het algemeen gebrekkige onderhoud zoals rotte kozijnen en achterstallig verfwerk: geluidsoverlast. Heel wat bewoners gaven geluidsoverlast van de rijksweg aan maar óók van hun directe buren. De betreffende huizen zijn namelijk bijzonder gehorig via de tussenwanden. Dat leidde in het verleden al vaker tot soms heftige en zelfs slepende burenruzies. Van het beperken van zulke vaak storende contactgeluiden rept Wooncompas vooralsnog met geen enkel woord. De verhuurder komt na de inventarisering met meer details en richt dan ook een zogeheten modelwoning in, waar iedereen dan voor vragen en om een kijkje te nemen terecht kan. Over de planning van het project is de grootste sociale verhuurder in Ridderkerk wel helder: het moet allemaal nog in dit jaar worden afgerond.

Toenemende ecologische problemen

Uit de indertijd gehouden enquête kwam ook nog een ander toenemend probleem naar voren: grote hitte in de zomer. Daarbij dient wel te worden bedacht dat ten tijde van de enquête ook de grote hittegolf van 2020 speelde. En een jaar eerder, in 2019, was een hittegolf zo nodig nog langer en nog heviger. Een en ander hangt dan ook onomstotelijk samen met het sterk opwarmende klimaat. Grotendeels zijn de bewoners echter zelf verantwoordelijk voor het steeds warmer worden van hun buurt tijdens warmtegolven: er wordt in de wijk namelijk meer en meer betegeld en dat vaak zelfs tot 100% van alle beschikbare oppervlakte. Daardoor verdwijnt er ook steeds meer groen en dat zorgt samen met al het steen voor een hitte-eiland tijdens zomerse periodes. En bovendien leidt deze grootschalige verstening van de oppervlakte ook tot meer wateroverlast tijdens zware regens die ook vaker voorkomen. Vooralsnog hanteert Wooncompas geen enkel beleid om hierin verbetering te brengen. Zo mag in diverse Rotterdamse wijken bijvoorbeeld tot maximaal 60% van de oppervlakte in voor- en achtertuinen uit betegeling bestaan, juist om bovengenoemde problemen in te dammen.

Written by Paul

Comments

This post currently has 1 comment.

 1. jan lanser

  19 maart 2022 at 10:57

  zeer slechte isolatie slechte keuken badkamer oud vaak melding gemaakt krijg als antwoord tegels zitten vast dus klaar woon er al meer dan 30 jaar betaal ook naar mij mening teveel huur voor deze staat 732 euro

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Ad Koppendrayer Vishandel
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.