menu Home
Algemeen

Ridderkerkers ontlopen afvalkosten door namaaksleutel te gebruiken

Paul | 14 maart 2022

door Jan-Hein Visser

Het nieuwe afvalbeleid in de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard leidt soms tot verhitte gemoederen, maar ook tot steeds meer ‘creativiteit’. Zo meldde de kledingbank al meermaals dat tot hun ontsteltenis zakken restafval in hun kledingbakken werden gedumpt. Maar inwoners verzinnen intussen ook andere manieren om deels onder de sterk verhoogde afvaltarieven van BAR Afvalbeheer uit te komen.

Containers op alternatieve wijze te openen

Een inwoner van de gemeente Ridderkerk verklapte op de gemeentelijke facebookpagina zeer recent ets wat heel wat inwoners allang weten: de ondergrondse containers, maar ook de andere ‘cocons’ zijn namelijk met nagemaakte of op bijvoorbeeld Alie Express aan te schaffen ‘sleutels’ gewoon op ‘alternatieve wijze’ te openen. De gemeente verwijderde de reactie van deze gebruiker op haar facebookpagina vrij snel.  Maar via diverse besloten gebruikersgroepen op het web en intussen zelfs publiekelijk op de social media doet al langer de ronde hoe zo’n sleutel kan worden nagemaakt of waar zoiets kan worden gekocht. Op die manier kan men de extra tarieven per ingeleverde zak restafval, kortom per klepbeweging, ontlopen.

Coalitiepartij wil afvalbeleid zelf ook terugdraaien

Het spreekt uiteraard voor zich dat een afvalcontainer openen met iets anders dan de daarvoor door BAR-Afvalbeheer verstrekte afvalpas niet is geoorloofd, en dat onze redactie daarom verder ook geen enkele uitleg geeft hoe dit werkt. Wat hieruit echter ook maar al te duidelijk wordt is dat heel wat inwoners uit de BAR-gemeenten helemaal klaar zijn met het afvalbeleid dat de afgelopen jaren is uitgerold. Opmerkelijk is dat zelfs de huidige coalitiepartij 18 plus  die hiermee in haar campagne kiezers voor zich hoopt te winnen, het beleid van hun eigen coalitiegenoot, waar ze zelf nooit actief tegenin gingen, deels onderuit haalt. Partij 18 plus vindt o.a. dat de uitwerking met name ouderen in de hoogbouw, die zelden wachten tot ze een (te) zware zak hebben, benadeelt: immers wordt elke klepbeweging nu apart getarifeerd. Ook pleit 18 plus voor het weer wekelijks ophalen van het restafval, omdat veel gezinnen het geen twee weken redden sinds het PMD, (dat middels nascheiding in Friesland eruit wordt gefilterd), weer in de restafval-minicontainer moet.

Meer partijen willen ander afvalbeleid

Maar 18 plus staat hierin zeker niet alleen. Weinig verrassend is dat er méér politieke partijen van de grote onvrede over het afvalbeleid een speerpunt hebben gemaakt om de kiezer mee voor zich te winnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daarbij wordt vooral op het, overigens in de openbare ruimte letterlijk verifieerbare, sentiment ingespeeld dat er steeds meer troep op straat komt. Van bijplaatsingen tot zwerfafval in het algemeen. Diverse partijen pleiten nu voor een in hun ogen eerlijker systeem waarbij het aanbieden van afval per gewicht in rekening wordt gebracht in plaats van zoals nu per aanbieding. Los daarvan heeft zo’n beetje iedere in Ridderkerk actieve politieke partij recent uiteraard haar ‘verplichte’ zwerfafval-prikrondes gedaan om vooral het beste voorbeeld te geven aan de inwoners van Ridderkerk.


Written by Paul

Comments

This post currently has 1 comment.

  1. Hendrik

    14 maart 2022 at 22:47

    Gelukkig zijn er ook partijen die al drie jaar lang schoonmaakacties en meer houden en niet alleen vlak voor de verkiezingen. Kijk maar naar Echt voor Ridderkerk bijvoorbeeld.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.