menu Home
AlgemeenPolitiek

Leegstand woningen door problemen nul op de meter renovatie

Paul | 13 maart 2022

door Jan-Hein Visser

Ondanks de enorme woningnood die zich in Ridderkerk voordoet, blijkt er een niet gering aantal gezinswoningen intussen al twee jaar leeg te staan. Het gaat hierbij om door Wooncompas tot ‘Nul op de Meter’ gerenoveerde woningen in de wijk Oostendam. Deze sterk verouderde rij-woningen werden rond 2020 door Wooncompas flink onder handen genomen: per woning werd er maar liefst 30.000 euro geïnvesteerd om deze toekomstbestendig te maken, en wel met een grote nadruk op energiezuinig, zonder een gas-aansluiting. Maar de aannemer die Wooncompas hiervoor in de hand nam blijkt nog altijd een aantal forse problemen niet onder controle te hebben. Deze problemen zijn zelfs zó groot dat een deel van de woningen al sinds het begin van het renovatie-project leeg staat.

Probleem met warmtepompen

Het is niet voor het eerst dat een project om oudere woningen tot Nul Op de Meter (N.O.M.) om te vormen tegen problemen aanloopt. Alhoewel hiermee intussen al veel meer expertise is opgedaan lijkt het ook in Oostendam vooralsnog niet goed te gaan. Bij veel van de gerenoveerde woningen in Oostendam aan o.a. de Tarwestraat en Boekweitstraat, blijkt het systeem met de warmtepomp niet goed te functioneren. Het gevolg is dat huurders nu fors moeten bijstoken met elektrische kachels. Zoveel zelfs dat de door zonnepalen initieel verwachte besparingen op stroomkosten verdampen en men van de regen in de drup is geraakt: geen hoge gasrekening, maar een enorme stroomrekening. De bewoners vinden daarnaast dat Wooncompas hen aan het lijntje houdt en de problemen voor zich uit schuift in plaats van een (nieuwe) aannemer met een concrete oplossing te laten komen.

PvdAGroenlinks wil uitleg van college

De lokale politieke combinatiepartij PvdAGroenlinks heeft het recent opgenomen voor de bewoners die in de betreffende huizen wonen en sindsdien zowel letterlijk als figuurlijk in de kou zitten. Tevens wil de partij van het college en Wooncompas weten hoe het mogelijk is dat de problemen zelfs tot langdurige leegstand van een niet gering aantal sociale gezinswoningen leiden, terwijl de schaarste hiervan toch al zo groot is. Het filmpje van PvdAGroenlinks over de leegstand in Oostendam is via hun twitteraccount of direct via deze weblink van twitter te raadplegen: https://twitter.com/i/status/1500094875076898817

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.