menu Home
Politiek

Partij 18PLUS komt met initiatiefvoorstel koopzondag.

Paul | 27 februari 2022

Om winkeleigenaren de mogelijkheid te bieden om de winkel op zondag geopend te hebben, komt Partij 18PLUS met een initiatiefvoorstel waarin dit mogelijk wordt gemaakt. Het is in Nederland bij wet verboden om een winkel voor het publiek geopend te hebben op zondag. Sinds 1996 kan de gemeenteraad in een gemeente vrijstelling verlenen voor dit verbod. De gemeente Ridderkerk is één van de laatste gemeenten waar dit verbod nog van kracht is.

“Partij 18PLUS is van mening dat winkeleigenaren zelf moeten kunnen bepalen of zij de winkel op zondag geopend hebben voor publiek. Het is niet meer van deze tijd dat het verboden is om op zondag je winkel te openen.” stelt Fleur Stip, raadslid namens Partij 18PLUS. “We leven al meer dan 20 jaar in een 24 uurseconomie waarbij je met één druk op de knop je boodschappen online kunt bestellen, die vervolgens op zondag thuis worden bezorgd. Het is best krom dat we op zondag tientallen wagens van Picnic, Jumbo en Albert Heijn door Ridderkerk zien rijden op weg naar de klant, maar dat de klant niet naar de fysieke winkels mag omdat die dicht moeten blijven in Ridderkerk.”

In een door Partij 18PLUS gehouden enquête van vier maanden geleden blijkt dat een groot deel van Ridderkerk behoefte heeft om ook op zondag naar een winkel te kunnen in Ridderkerk. Naar aanleiding van deze uitslag is Partij 18PLUS zelf gaan werken aan een verordening waarin winkels worden vrijgesteld van de verplichte sluiting op zondag. “Partij 18PLUS heeft sinds de oprichting het standpunt gehad dat winkels op zondag open mogen. In de raadsperiode 2018 – 2022 hebben we met de coalitie afgesproken dat Partij 18PLUS geen voorstellen zou doen voor wijziging van de zondagsopenstelling van winkels. Partij 18PLUS heeft zich gehouden aan die afspraak. Op 16 maart 2022 eindigt die raadsperiode en staat het Partij 18PLUS vrij om wel een voorstel te doen.” vervolgt Fleur Stip.

Partij 18PLUS wil het initiatiefvoorstel agenderen op de eerste raadsvergadering na de gemeenteraadsverkiezingen. “Door het direct te agenderen na de verkiezingen voorkomen we dat de zondagsopening, een onderwerp waar een aantal partijen vanuit principe of geloofsovertuiging op tegen zijn, onderdeel wordt van coalitieonderhandelingen.” stelt Fleur. Bij het initiatiefvoorstel zit een door Partij 18PLUS zelfgeschreven verordening waarin de vrijstelling is opgenomen. Om voorstanders van de zondagsrust tegemoet te komen zijn de openingstijden op zondag vanaf 12.00 uur in de middag. daarnaast zullen eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag buiten de vrijstelling vallen.
Het initiatiefvoorstel en de Verordening winkeltijden Ridderkerk 2022 zijn te vinden op
www.partij18plus.nl/koopzondag.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.