menu Home
Algemeen

Vuurwerkverbod is heet hangijzer boven dampend kruitvat

Paul | 22 november 2021

door Jan Hein Visser

Er hangt onrust in de lucht. Dat is moeilijk te missen voor de meeste mensen, omdat het vrijwel iedere avond ook letterlijk hoorbaar is. Het vuurwerkverbod waarmee het demissionaire kabinet afgelopen week na wikken en wegen op de proppen kwam, is echter ook de lont in het kruitvat gebleken; het dampend kruitvat dat momenteel onze samenleving is. Diverse maatschappelijke problemen hebben zich sinds de covid-crisis begon alleen maar verder opeengestapeld. Met name onder groepen jongeren is de vlam in de pan geslagen. Lockdowns, QR codes die ze niet hebben en allerlei beperkingen maken dat met name groepen die toch al sneller in de problemen raakten nu volledig ontsporen. De trieste resultaten daarvan waren het afgelopen weekeinde zichtbaar. Dit begon vrijdagavond in Rotterdam, waar vooral ‘voetbal-hooligans’ zich verzamelden voor een protest tegen de zogeheten 2G-plannen én het totale vuurwerkverbod. Daar kwamen in no time heel veel jongeren uit alle windstreken van de stad op af. De situatie in het centrum liep vervolgens snel volledig uit de hand, omdat de ordediensten niet op sterkte waren: de veiligheids-driehoek had de situatie namelijk volledig onderschat. Dat er nog geen doden zijn gevallen mag een wonder heten. Zaterdag brak er in de moeilijkere wijken van Den Haag onrust uit, maar hier hadden politie en Mobiele Eenheid zich een stuk beter voorbereid en wisten grote problemen te voorkomen: het bleef vooral bij een protest met veel knallen en toeteren. En toen ging het zondag her en der in den lande alsnog weer fors mis in steden als Leeuwarden, Groningen, Enschede, Tilburg en Roosendaal. Vooral reljeugd en voetbalhooligans maakten gebruik van de situatie om nog meer onrust te stoken.

Kill Switch

Het demissionaire kabinet, gaat mogelijk al deze week nóg scherpere maatregelen aankondigen wegens de uit de hand lopende besmettingscijfers, maar loopt wel op eieren. Nog meer beperkende maatregelen gaan vrijwel zeker nóg meer protest opleveren. Bij nieuwe onrust wordt mogelijk een nieuw zwaar instrument ingezet: de zogeheten ‘Kill Switch’ waarbij netwerken worden platgelegd om social media-contacten de belemmeren. Het is via de social media-netwerken dat jongeren zeer snel weten waar ze moeten samenscholen. Ordediensten hebben daar niet altijd even goed zicht op als dit gesloten netwerken zijn. Ook in Ridderkerk zijn al oproepen rondgegaan om te protesteren en wel op 3 december aanstaande. Kortom ook politieteam Oude Maas staat de komende weken voor een uitdaging nu vrijwel alle evenementen worden geschrapt en de jeugd toch een uitlaatklep zoekt.

Plaatselijke Verordening

Komende donderdag (25-11) wordt door de gemeenteraad vergaderd over de Algemene Plaatselijke Verordening, waarbij vooral de jaarwisseling centraal staat. Alhoewel de meeste politieke partijen nog geen (definitief) standpunt hadden ingenomen, kan de gemeente nu feitelijk niets anders dan het landelijk beleid te volgen. Waar het dan vooral om zal draaien is hoe te handhaven? Pijnlijk duidelijk is dat er al sinds weken véél overlast van vaak extreem zwaar vuurwerk is. En het valt tot op heden in het geheel niet te handhaven, getuige ook een melding van een wijkagent uit Hendrik-Ido-Ambacht. Hij kreeg veel afgelopen weekend veel meldingen, maar kon niemand betrappen. De centrale vraag gaat dan ook zijn: waar haalt men extra boa’s, extra handhavers vandaan om een vuurwerkverbod te handhaven als dit nu al niet lukt, en als daar nu al zoveel protest tegen is.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.