menu Home
Politiek

Ridderkerk verdeeld over koopzondag.

Paul | 7 november 2021

Ridderkerk- Uit een door Partij 18PLUS gehouden online enquête blijkt dat 46% van de geënquêteerde Ridderkerkers vindt dat een winkeleigenaar zelf mag bepalen of de winkel op zondag open is. 54% is het hier niet mee eens of heeft geen mening. Ruim 1.700 Ridderkerkers hebben de online enquête ingevuld.

Met de enquête wil Partij 18PLUS aantonen dat er zeker een behoefte is onder inwoners voor de koopzondag. Een soortgelijke enquête wordt deze maand opengesteld voor winkeleigenaren. De uitkomst van de enquêtes zal worden meegenomen in het verkiezingsprogramma van Partij 18PLUS voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

“Partij 18PLUS is van mening dat winkeleigenaren zelf moeten kunnen bepalen of zij de winkel op zondag geopend hebben voor publiek. Het is niet meer van deze tijd dat het verboden is om op zondag je winkel te openen” stelt Fleur Stip, raadslid namens Partij 18PLUS. “We leven al meer dan 20 jaar in een 24 uurseconomie waarbij je met één druk op de knop je boodschappen online kunt bestellen, die vervolgens op zondag thuis worden bezorgd. Het is best krom dat we op zondag tientallen wagens van Picnic, Jumbo en Albert Heijn door Ridderkerk zien rijden op weg naar de klant, maar dat de klant niet naar de fysieke winkels mag omdat die dicht moeten blijven in Ridderkerk.”

Het is in Nederland bij wet verboden om een winkel voor het publiek geopend te hebben op zondag. Sinds 1996 kan de gemeenteraad in een gemeente vrijstelling verlenen voor dit verbod. De gemeente Ridderkerk is één van de laatste gemeenten waar dit verbod nog van kracht is. “Ook al zou de gemeenteraad in de toekomst ontheffing verlenen voor winkeleigenaren om op zondag de winkel te openen, is het nog altijd aan de winkeleigenaar zelf om die keuze te maken” vervolgt Fleur Stip. “Nu wordt die keuze ontnomen en dat vinden wij niet meer van deze tijd.”

De online enquête is inmiddels gesloten. De enquête voor de winkeleigenaren wordt deze maand in de winkels verspreid.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.