menu Home
Algemeen

Inwoners van Ridderkerk Oost veroorzaken zelf muizenplaag

Paul | 5 november 2021

door Jan-Hein Visser

Verhuurder Wooncompas heeft de laatste tijd de handen vol gehad aan ongediertebestrijding. Het gaat in dit geval specifiek om sociale huurwoningen, met name gezinswoningen, in de laagbouw in de Ridderkerkse wijk Oost. In verband met privacy van bewoners worden geen straatnamen genoemd, maar de wijkbeheerder maakte in een wijkvergadering met diverse instanties en bewoners duidelijk dat Wooncompas zaken aantrof op een schaal die zij eigenlijk nog nooit eerder zagen. Dit alles begon met klachten van huurders die overlast door vooral muizen meldden. Omdat de klachten zich bleven opstapelen kreeg de verhuurder argwaan of hier meer speelde. Dit bleek zo te zijn: uiteindelijk is zelfs in 24 woningen sanering nodig geweest. Dat wil zeggen grote schoonmaak en bestrijding van ongedierte: van een ware muizenplaag was namelijk sprake. De reden: het opslaan van niet geringe voedselvoorraden op zolders, waaronder bijvoorbeeld open zakken rijst. En ook rattenbestrijding is intussen aan de orde, maar dan gaat het meer om bij de hoogbouw. De constatering van het wijkbeheer is dat er namelijk ook vaker rattenoverlast wordt gemeld, die vrijwel altijd ontstaat door ‘hele pannen spaghetti en complete broden die van balkons naar beneden worden gegooid’.

Wooncompas vond het niet gepast om namen en rugnummers geven, maar vond het wel nodig om het probleem tijdens de wijkvergadering aan te kaarten. Het gedrag dat tot deze problemen leidde kan hoe dan ook worden gelinkt aan hoe in sommige andere culturen met voedsel wordt omgegaan. Wooncompas is uitgebreid met betrokken huurders in gesprek gegaan om dit soort onhygiënische toestanden, die bovendien de leefbaarheid van een hele buurt aantasten, voortaan te voorkomen.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.