menu Home
Algemeen

Asielboot Ridderkerk tijdelijk, geen permanente opvang gemeente

Paul | 5 november 2021

door Jan Hein Visser

De gemeente Ridderkerk heeft samen met andere betrokken instanties de Ridderhaven, en dan met name het deel dat ook als jachthaven dient, geschikt bevonden als tijdelijke locatie om aldaar een asielboot aan te meren. Hiervoor wordt door het landelijk COA, dat asielzoekers onderbrengt, een cruiseboot gecharterd die daar tot maximaal 1 februari 2022 zal aanmeren. Er is op het schip plek voor maximaal 70 asielzoekers. Het gaat daarbij onder andere om vluchtelingen voor het hernieuwde Taliban-regime uit Afghanistan. Het gaat om zeer tijdelijke afspraak met het COA. Voor inwoners uit aangrenzende wijken gaat de gemeente binnenkort nog informatieve bijeenkomsten organiseren.

Geen permanente huisvesting

Woordvoerder Jos Wesdijk bevestigt namens de gemeente Ridderkerk tegenover Ridderkerk FM dat er met het COA heel concrete afspraken zijn gemaakt:  Het gaat om tijdelijke opvang tót 1 februari van 2021. Na de oproep vanuit het COA wilde de gemeente zo bijspringen om de acute nood met huisvesting op te lossen. Toch is er een groot verschil met de situatie in Rotterdam:  In Ridderkerk is de opvang namelijk niet gekoppeld aan permanente huisvesting in gemeente op termijn. Dit was namelijk niet iets waar het college van B & W voor wilde opteren. Het toch al zeer schaarse sociale woningaanbod in Ridderkerk komt door de komst van de vluchtelingen dus niet onder druk te staan. Rotterdam heeft intussen al een asielboot liggen en wel in de Persoonshaven in de wijk Feyenoord.

Geen vertier omgeving

Eerder vielen locaties bij De Schans in Slikkerveer en de Boelewerf in Bolnes af omdat het schip daar wegens sterke stroming en veel vaarverkeer niet veilig kan aanmeren. De enige overgebleven geschikte locatie Ridderhaven ligt een behoorlijk stuk van de bebouwde kom en daardoor ook van alle voorzieningen af. Het betreft de omgeving van bedrijventerrein Groenenboom, dat buiten bedrijfstijden sowieso helemaal afgeschermd is met schrikdraad, en aan de andere kant het privéterrein van jachthavenclub Pegasus.  Vertier in de omgeving is dus niet te vinden. Dat heeft ook geen enkele rol gespeeld bij het besluit van de gemeente, zo laat Wesdijk ons nog weten. Willen de tijdelijke bewoners van de boot dus naar de winkels en voorzieningen, dan moeten ze minimaal een paar kilometer afleggen en openbaar vervoer is dan geen optie. Facet Ridderkerk gaat voorzieningen verzorgen óp het schip en tevens wordt samengewerkt met de Stichting Vluchtelingenwerk.

Reuring op social media Op social media werden behoorlijk heftige reacties geplaats toen de gemeente Ridderkerk enige weken terug de medewerking voor het aanmeren van een asielboot aankondigde. Sommigen opperden zelfs om het schip desnoods tot zinken te brengen. Dergelijke reacties zijn niet nieuw en hangen deels samen met onwetendheid, maar ook met maatschappelijke onvrede. In het najaar van 2015 leidde een door de gemeente Rotterdam georganiseerde bijeenkomst over de komst van het toenmalige AZC opvangcentrum in de Beverwaard, achter de RET-tramremise, tot hoogoplopende emoties. Zo hoog dat de politie toen moest ingrijpen. Het bewuste AZC is afgelopen zomer definitief gesloten en daarna afgebroken, conform de afspraken die de gemeente Rotterdam daarvoor had gemaakt. En het definitieve verdwijnen hiervan is allerminst tot onvrede van veel omwonenden in de Ridderkerkse wijk Bolnes en de Rotterdamse wijk Beverwaard. Niet zo vreemd als men bedenkt dat in genoemde buurten sowieso al veel maatschappelijke problemen en criminaliteit spelen


Written by Paul

Comments

This post currently has 1 comment.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.