menu Home
Gemeente Nieuws

Asielschip naar haven Ridderkerk

Paul | 3 november 2021

De gemeente Ridderkerk werkt mee aan de komst van een passagiersschip voor asielzoekers naar de haven van Ridderkerk. Op het schip kan het COA aan maximaal zeventig asielzoekers opvang bieden tot uiterlijk 1 februari 2022. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat dinsdag besloten.

Het schip krijgt een ligplaats aan de passantensteiger voor de binnenvaart in de haven van Ridderkerk, waar onder meer het containertransferium en de jachthaven zijn gevestigd. Deze locatie is na onderzoek geschikt bevonden. Eerder vielen twee andere locaties af: de kade van de Boelewerf in Bolnes (te dicht bij de vaarroute) en de haven bij De Schans (wegens bedrijfsactiviteiten).

Contactmomenten

De gemeenteraad, belanghebbenden in de directe omgeving van de haven en de wijkoverleggen Drievliet/Het Zand, Slikkerveer en Centrum zijn door het college geïnformeerd. De gemeente vindt persoonlijk contact met belanghebbenden over dit onderwerp belangrijk. Daarom wordt de mogelijkheid geboden voor gesprek in de vorm van een inloop, verspreid over enkele dagdelen. De bijzonderheden hierover worden binnenkort bekendgemaakt. Ook wordt een beheercommissie ingesteld waarin onder anderen de belanghebbenden uit de directe omgeving zitting hebben.

Achtergrond

Door de ontwikkelingen in Afghanistan is er een verhoogde instroom van asielzoekers in ons land. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft een tekort aan opvangplaatsen. De asielzoekers­centra (AZC’s) zitten overvol, door de verhoogde instroom in combinatie met de krapte op de woningmarkt. De gemeente Rotterdam en enkele andere gemeenten in de regio willen rivierschepen inzetten als tijdelijke opvanglocatie. Andere gemeenten aan de rivier, waaronder Ridderkerk, is gevraagd zich bij dit initiatief aan te sluiten om het COA te ontlasten. Het Ridderkerkse college heeft toegezegd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.