menu Home
Algemeen

Alzheimer Café: Muziek als medicijn

Paul | 1 november 2021

Op maandag 8 november is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West. De avond staat in het teken van ‘Muziek als Medicijn’, met als gastspreker Florine H.E. Bax, arts-onderzoeker in het Erasmus MC te Rotterdam.

“Muziek doet iets met ons brein. En om die reden is muziek luisteren heel goed voor mensen met dementie, blijkt uit onderzoek. Het kan zelfs als een soort plaatsvervangend medicijn werken. Iemand die al veel andere dingen vergeten is, door bijvoorbeeld dementie, kan vaak nog wel meezingen met liedjes van vroeger of melodieën herkennen. Denk maar eens aan een bijzonder moment in je jeugd, dat gaat dat vaak gepaard met bepaalde liedjes,” zegt Mineke Boon, mantelzorgconsulent bij Karaat Mantelzorg.

Florine H.E. BAX is als arts-onderzoeker in het Erasmus MC betrokken bij een groot onderzoek naar muziek en dementie. In dit onderzoek worden de effecten van het luisteren naar persoonlijke voorkeursmuziek op diverse symptomen of probleemgedrag bij thuiswonende mensen met dementie onderzocht. Zij geeft deze avond een presentatie over dit onderzoek.”

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is een informatiestand met brochures van Alzheimer Nederland en er zijn boeken met diverse onderwerpen over dementie aanwezig. U kunt deze boeken gratis lenen.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk, bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje en Alzheimer Nederland.

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg en projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk, via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.