menu Home
Gemeente Nieuws

Kade Boelewerf in beeld als plek asielschip

Paul | 22 oktober 2021

De kade van de Boelewerf in Bolnes lijkt op dit moment de meest kansrijke plek om daar een schip voor de opvang van asielzoekers te laten afmeren. De plek komt naar voren na een eerste inventarisatie van verschillende locaties.

Om het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) te helpen, zoekt de gemeente naar een plek om tijdelijk (tot uiterlijk 1 februari 2022) vijftig tot zeventig asielzoekers onderdak te bieden op een schip aan de rivieroever. Na hun verblijf op het schip dient het COA te zorgen voor huisvesting elders.

Volgende week wordt de locatie Boelewerf nader bestudeerd. Vertegenwoordigers van gemeente (inclusief de havenmeester), COA, politie, brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulp­verlenings­organisatie in de Regio) zijn aanwezig bij het locatiebezoek.

Na het locatiebezoek kan worden vastgesteld of de kade van de Boelewerf inderdaad geschikt is. In de tussenliggende tijd voert de gemeente gesprekken met het COA over alles wat nodig is en geregeld moet worden om de tijdelijke opvang veilig en humaan te kunnen laten plaatsvinden.

Achtergrond

Door de ontwikkelingen in Afghanistan is er een verhoogde instroom van asielzoekers in ons land. Het COA heeft een tekort aan opvangplaatsen. De asielzoekers­centra (AZC’s) zitten overvol, door de verhoogde instroom in combinatie met de krapte op de woningmarkt.

De gemeente Rotterdam en enkele andere gemeenten in de regio willen rivierschepen inzetten als tijdelijke opvanglocatie. Andere gemeenten aan de rivier, waaronder Ridderkerk, is gevraagd zich bij dit initiatief aan te sluiten om het COA te ontlasten. Het Ridderkerkse college heeft toegezegd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Afbeelding: Google maps

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.