Ridderkerk FM Sportnieuws: Rijsoord verdient beter

Paul | 10 oktober 2021

door Wim de Rooij

En weer stond Rijsoord met lege handen. In de 95ste minuut was het Achilles Veen, dat de overwinning alsnog naar zich toetrok. Daarmee kreeg de thuisploeg te veel en was een puntendeling eerlijker geweest. Maar eerlijkheid bestaat niet altijd in het voetbal en de nederlaag kwam als een dreun aan voor iedereen die de Kraaien wekelijks volgt. Spelers, technische staf én de weer meegereisde supporters.

Voorafgaande aan de wedstrijd moest trainer Clemens Bastiaansen een oplossing bedenken voor de afwezigheid Shamir de Jesus, die de afgelopen week ziek was geweest. De rappe aanvaller begon wel op de bank en Youri Haasdijk daardoor in de basis. Bastiaansen legde later uit dat hij door de afwezigheid van De Jesus maar twee aanvallers had en dus kreeg de rechterflank wat meer ruimte voor het opkomen van Danny Haasdijk en Jayson Donk. De achterliggende gedachte was goed, maar kwam niet echt tot zijn recht. In de tweede helft zou Shamir de Jesus weer worden ingezet en kon Rijsoord weer beschikken over drie aanvallers.

Teleurstellend

Voor de thuisploeg is het seizoen tot nu toe ook teleurstellend verlopen. Achilles Veen verzamelde nog maar vier punten en de weg naar boven is nog erg lang. Dat de thuisploeg de aanvallende ploeg zou worden, werd wel verwacht. De verdediging van Rijsoord had de aanvallers van Achilles Veen echter goed onder controle en ook doelman Tomas Fernandes stond zijn mannetje. Zo maakte hij na een kwartier een gevaarlijk schot van Thomas Schilders prima onschadelijk. Ook Remon Koenen kreeg een fraaie kans, maar schoof de bal naast het doel. Aan de andere kant was het Rijsoord dat gevaarlijk kon worden. Zo was er eerst Danilo Alkema die in een kansrijke positie kwam, maar hij kwam niet veel verder dan een zacht rolletje dat geen probleem voor doelman Jordy Zielschot was. Na een half uur kwam Nick Ruigrok in een kansrijke positie, maar hij voerde zijn actie net iets te ver door en stuitte daardoor op de doelman. Aan de andere kant kregen Remon Koenen en Thomas de Man nog een kans om de openingstreffer te scoren, maar zij slaagden er ook niet in. Een minuut voor de rust kon Romano Niamut nog met een uiterste krachtsinspanning een kans voor Achilles Veen voorkomen en zonder te scoren door één van de teams ging de rust in. Voor Rijsoord was dat al een prima resultaat.

Hoopvol

De wedstrijd was in de tweede helft nog maar een minuut oud, toen Thomas de Man met een schot iedereen weer op scherp zette. Zijn schot spatte uiteen op de lat. Kort daarna een ‘hakje’ van Gino Dix, maar dat ging voor het doel langs. En wat deed Rijsoord? Met een aanvaller extra zocht het ook de aanval op. Na acht minuten in die tweede helft eindigde een hart schot van Danny Haasdijk in handen van de doelman van Achilles Veen. En twee minuten later was het wel raak! Gazar Dermendjan kwam op van links, speelde twee tegenstanders uit en liet doelman Zielschot kansloos; 0-1. Rijsoord op voorsprong en had een minuut daarna de voorsprong zelfs kunnen uitbreiden, maar het schot van Danny Haasdijk werd tot corner verwerkt. Het spel ging nu snel heen en weer en werd ook wat venijniger gezien de vijf gele kaarten, die de goed leidende scheidsrechter Richard Groenewegen spelers van Achilles Veen voorhield. Het spel werd ook opener met kansen over en weer. Met nog een half uur spelen zorgde doelman Tomas Fernandes dat de score niet gelijk getrokken werd, toen hij een onbewuste terugspeelbal vakkundig opving, hetgeen hij ook deed bij een kansrijke kopbal van een van de aanvallers van Achilles Veen. Saillant detail was dat verdediger Jayson Donk zich op dat moment buiten het veld bevond vanwege een lichte blessurebehandeling. Het is dus niet altijd handig om je blessure door een verzorger te laten behandelen. Rijsoord bleef in deze periode gevaarlijk en de thuisploeg had niet altijd een antwoord op de snelle aanvallen van Rijsoord. Zo ging er weer een snelle uitval over rechts, maar Shamir de Jesus verzuimde de bal goed voor te trekken. Toch kwam de thuisploeg op gelijke hoogte met Rijsoord toen invaller Melle Mandemakers met nog een klein kwartier te spelen met een lage schuiver de gelijkmaker binnenschoof. Rijsoord ging daarna het gelijkspel niet verdedigen en bleef op jacht naar de winst. En daar was het dicht bij toen Romano Niamut negen minuten voor tijd zijn vrije schop op de kruising uiteen zag spatten. En nog eens zeven minuten later kon Nick Ruigrok alleen op doelman Zielschot afgaan, maar die plukte de bal perfect van de voeten van de aanvaller van Rijsoord. De wedstrijd was al vijf minuten in blessuretijd toen Thomas de Man alsnog voor de drie punten voor de thuisploeg zorgde en de scheidsrechter direct daarna de wedstrijd beëindigde. Tot grote vreugde van heel Veen en verdriet bij alles wat Rijsoord vertegenwoordigde. Diverse spelers lagen volledig gedesillusioneerd en leeg gestreden op het veld en de teleurstelling was enorm. Alle wedstrijden van Rijsoord zijn tot nu toe in de hoofdklasse A verloren, maar dit verlies komt hard aan. Het team speelde vaak erg goed en gedisciplineerd, er werd keihard gewerkt en kansen gecreëerd. Maar het was allemaal weer voor niets.

Ook trainer Clemens Bastiaansen kon na de wedstrijd zijn teleurstelling niet verbergen: “Dit is heel zuur voor het team. Ik heb veel respect voor de spelers zoals zij zich hebben ingezet. We krijgen vandaag echt te weinig. In de tweede helft waren we met drie aanvallers dreigender en ook na de gelijkmaker bleven we op zoek naar de overwinning. Het tweede doelpunt kwam uit een snelle omschakeling en dat zag er bij ons helaas niet zo goed uit.” Bastiaansen is van mening dat Rijsoord beter verdient dat de laatste plaats, waar het nu staat. “We hebben meer goede wedstrijden gespeeld, maar trokken steeds aan het korte eindje.” De hoop bij Rijsoord blijft dat met de terugkeer van geblesseerde spelers en het daarmee compleet maken van de selectie goede resultaten niet kunnen uitblijven.

Volgende week komt er een topper uit de hoofdklasse A in Rijsoord op bezoek als Zwaluwen Vlaardingen komt. De Vlaardingers speelden zaterdag gelijk tegen Duno D, maar staan nog steeds op een gedeelte tweede plaats. Een zware opgave om dit team ‘pijn’ te doen. Maar Rijsoord hoeft niet kansloos te zijn, zoals het al meer wedstrijden heeft laten zien. Nu dit alleen nog omzetten in punten. Spelers en technisch staf worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Tomas Fernandes – Jayson Donk – Angelo Ravenberg – Lorenzo Braaf – Romano Niamut – Youri Haasdijk (50. Shamir de Jesus) – Danny Haasdijk – Danilo Alkema – Gianni Straal – Gazar Dermendjan (87. Dennis Havelaar) – Nick Ruigrok.