menu Home
Politiek

Gemeente wil met mini parkjes naastplaatsingen bestrijden

Paul | 3 september 2021

door Jan Hein Visser:

Zowel vanuit de openbare commissievergadering als vanuit wijkbijeenkomsten is het plan van de gemeente Ridderkerk en Bar afvalbeheer voor een proef met zogeheten ‘containerparktuinen’ naar voren gekomen. Het idee is vanuit Rotterdam afgekeken alwaar dit in bijvoorbeeld deelgemeente Kralingen met wisselend succes ook al wordt uitgevoerd. In totaal worden op termijn maximaal tien locaties aangewezen. Bij voorkeur op plaatsen waar het nu het vaakst fout gaat. Deze mini-parkjes moeten wel door omwonenden worden ‘geadopteerd’ want de gemeente zorgt dan weliswaar voor de aanleg en voor beplanting, maar het is de bedoeling dat omwonenden ‘meetuinieren’ om de boel netjes te houden. Dat houdt ook in dat onder droge omstandigheden de plantjes water wordt gegeven. De inrichting wordt per geselecteerde locatie onderzocht op haalbaarheid: zo mogen er bijvoorbeeld geen parkeerplaatsen door verloren gaan. De gedachte achter het aanleggen van beplanting rondom de containerparken is dat mensen minder snel overgaan tot naastplaatsingen.

Meer en strengere controle

Het onderwerp naastplaatsingen is in de gemeenten Ridderkerk, maar ook Barendrecht, een heet hangijzer geworden. Vlak voor de zomer gingen alle ondergrondse verzamelcontainers op slot. Gebruikers die recht hebben op het gebruik ervan kregen allemaal een nieuwe afvalpas opgestuurd. Wat volgde was, gezien de resultaten in gemeenten waar dit systeem al langer wordt toegepast, redelijk voorspelbaar: op veel plaatsen in de gemeente is het een bende geworden. De meeuwen en eksters en kauwen hebben nog nooit zoveel voedsel op straat kunnen vinden. Tot grote ergernis van omwonenden die de openbare ruimte én daarmee hun directe leefomgeving zien verloederen en vervuilen. Uit geluiden vanuit de gemeentelijke organisatie evenals B & W zelf, blijkt dat men zich realiseert dat het ‘nog niet goed gaat’. Reden om per direct extra in te zetten op meer en strengere handhaving. Wanneer het Boa-team naastplaatsers weet te betrappen of te achterhalen volgen boetes. Meldingen van bewoners over naastplaatsingen via de gemeentelijke website helpen daarbij.

Vrijwilligers ruimen het meeste op

In Ridderkerk is ook een fors aantal burgers vrijwillig actief met het opruimen van zwerfies, maar sinds de zomer noodgedwongen ook van alle rommel die ontstaat door naastplaatsingen. Zij vormen een belangrijke ondersteuning voor de gemeente waar het gaat om netjes houden van de openbare ruimten.  Delen van de wijk oost en centrum zijn zelfs door enkelen van hen geheel geadopteerd. Alle rommel uit door ongedierte opengemaakte zakken wordt namelijk door hen keer op keer minutieus opgeruimd. En niet alleen dat: ook vrijwel alle zwerfies in het openbaar groen worden regelmatig stuk voor stuk opgeruimd. Zonder deze vrijwilligers zou het de afgelopen tijd een ongekende bende zijn geworden. De gemeente steunt vrijwilligers met het aanbieden van gratis afvalpakketten (een grijper, veiligheidshesjes en afvalzakken) en zet de vrijwilligers soms ook extra in het zonnetje.

Written by Paul

Comments

This post currently has 1 comment.

Leave a Reply


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • Ad Koppendrayer Vishandel
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Soep op wielen
 • Laatste Nieuws
 • Ook voor je pasfoto’s Handyman Ridderkerk
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • CategorieënThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.