Ridderkerk FM Sportnieuws: Nederland – Tsjechië 27-6-2021

Paul | 27 juni 2021

door Arie Ouwens:

Wanneer wij de analisten en journalisten moesten geloven, zou de wedstrijd tegen Tsjechië appeltje eitje moeten zijn.
Maar de werkelijkheid, zoals in de eerste helft zichtbaar was, is een geheel andere.
Nederland kreeg een aantal corners achter elkaar, echter de corners kregen steeds dezelfde uitvoering namelijk hoog voor de pot.
Daarvan raken de Tsjechen niet van de leg, voor de lange verdedigers was dit heerlijk.

Nederland speelde de eerste helft heel erg matig, veel spelers bleven onder hun niveau zoals Depay, Wijnaldum en van Aanholt.
De Tsjechen zette hoog druk, een spel wat zij in alle wedstrijden al hadden gespeeld, het mocht voor bondscoach dus geen verrassing zijn.

Het echte gevaar voor de doelen kwam van de Tsjechen Barak schoot via de voet van de Ligt over, van Aanholt was achtergebleven na een duel en zijn positie werd niet overgenomen.
Aanvallend ging het bij Oranje allemaal veel te traag, van de zogenaamde wingbacks was het alleen Dumfries die met regelmaat de achterlijn opzocht.

Van Aanholt daarin tegen speelde meer terug de verdediging in dan dat hij vooruit speelde, al moet gezegd worden dat Depay en Malen veel te vaak in de dekking bleven lopen.
Het was een zeer matige helft van Nederland dat blij mocht zijn dat de rust met 0-0 kwam.

De tweede helft zat er meer tempo in de wedstrijd, maar Nederland kon niet hun stempel drukken op de wedstrijd.
De 52ste minuut was een alles bepalende voor het Nederlands elftal.
In de 52ste tikte Depay, zijn enige goede actie, de bal door op Malen die alleen op Vaclik maar kreeg de bal niet langs de doelman.

De uittrap van de doelman ging richting Schick die duelleerde met Matthijs de Ligt, die weggleed en met de hand de bal wegtikte, hiermee een vrij doorgang voor Schick voorkomende.
Het was wel een dure beslissing van de Ligt, de VAR riep scheidsrechter Karasev naar het scherm en dat betekende, terecht, rood voor de Ligt.

De wissel Promes voor Malen was een onbegrijpelijke, had Timber gebracht voor de falende van Aanholt en Blind naar de linksback positie.
Hierdoor zorgde Frank de Boer dat Nederland aanvallend onmachtig werd, Depay zat al niet in de wedstrijd.

Het was natuurlijk wachten op een doelpunt van de Tsjechen, in de 62ste minuut kondigde het onheil zich aan. Stekelenburg verwerkte een voorzet verkeerd, stond gelukkig naast het doel waardoor het een corner werd.
Deze corner werd hoog ingebracht en Stekelenburg greep niet in, waardoor Kalas kon doorkoppen naar Holes die de 0-1 op de borden bracht, Holes kon dit vrij doen omdat Blind hem niet was gevolgd.

In de 80ste minuut kon Nederland het EK boek sluiten, een diepe bal op Holmes, een Wijnaldum die veel te laat reageert, Holmes zet voor op Schick en die moet je die kans niet geven 0-2.
Nederland was uitgeschakeld en in deze wedstrijd ook terecht, het verschil met de Tsjechen was dat zij wilde winnen en bij Nederland de belangrijkste spelers ver beneden hun niveau speelden en dachten we doen het wel even. Ook tactisch was Tsjechië Nederland de baas.