Ridderkerk FM Sportnieuws: (Noord) Macedonië – Nederland

Paul | 21 juni 2021

door Arie Ouwens:

Kennelijk wilde Nederland deze wedstrijd zonder al te veel inspanningen aan een goed einde brengen.
Het tempo, in de eerste helft, lag laag wat Macedonië goed uitkwam. Vanuit een gesloten verdediging probeerde zij waar mogelijk te counteren.
Nederland was heel slordig aan de bal en creëerde weinig tot geen kansen. Nederland mocht van geluk spreken dat het biet om achterstand kwam.

Eerst werd er een doelpunt afgekeurd van Macedonië vanwege buitenspel.
In de 22e minuut schoot Trajkovski de bal op de binnenkant van de paal en was Stekelenburg kansloos.
Twee minuten later blokte Blind een pass op Pandev en plaatse Nederland een razend snelle counter, het was Malen die Depay in staat stelde om de 0-1 te scoren.

Slordigheden in het spel van Nederland voorkwam dat er afstand van Macedonië werd genomen.
De Macedoniërs probeerde met counters de Nederlandse verdediging te verrassen, maar kwamen niet verder dan wat afstandsschoten die over of naast gingen.
De rust ging in met een 0-1 voorsprong voor Nederland.

In de tweede paste bondscoach de Boer twee wissels toe, Timber kwam in de plaats van de Vrij en Berghuis kwam voor Dumfries.
Met deze wissels werd er ook van systeem gewisseld het 1-5-3-2 werd vervangen door het 1-4-3-3 systeem.

Het tempo ging hiermee omhoog en Nederland zocht veelvuldiger het doel van Macedonië,
De resulteerde in de 50ste minuut in een corner, getrapt door Berghuis, op het hoofd van de Ligt maar Ristovski kopte de bal van de doellijn.
In dezelfde minuut leed Pandev balverlies op de middenlijn, Berghuis tikte de bal op Depay die Wijnaldum in staat stelde om de 0-2 in te schieten.

Vanaf dit moment zag het ernaar uit dat Macedonië zou worden opgerold. De ene na de andere aanval zag de verdediging van Macedonië op zich afkomen en het was wachten op het volgende doelpunt.
In de 57ste een snelle aanval van Nederland, Malen zette Depay vrij voor de keeper maar Depay schoot tegen hem op, de terugspringende bal werd door Wijnaldum alsnog in het doel gewerkt 0-3.
In de 66ste minuut gaf Frankie de Jong een slimme pass op Weghorst, net ingevallen, echter schoor Weghorst de bal op de bovenkant van de lat.

In de 66ste minuut was naast Weghorst ook Promes in het elftal gekomen en waren Depay en Malen naar de kant gehaald.
Ook Macedonië wisselde door, het kwam de wedstrijd niet ten goede, het tempo ging eruit en de invallers waren niet bepaald messcherp.
Macedonië zag nog een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel. Nederland geloofde het wel en spande zich niet meer in om de score hoger te laten worden, wat zeker mogelijk was geweest.
Nederland won met 0-3 en gaat nu afwachten welke tegenstander tegenover hen staat komende zondag 27 juni om 18.00 uur in Boekarest.

In de poule van Nederland speelde Oekraïne en Oostenrijk, op hetzelfde tijdstip, tegen elkaar.
In de 21ste minuut scoorde Baumgartner, na aangeven van Alaba, het enigste doelpunt in deze wedstrijd. Door deze overwinning eindigde Oostenrijk als tweede in poule C.
Oekraïne zit in de wachtkamer voor één van de derde plaatsen die recht geeft op de achtste finale.