menu Home
Algemeen

Voorkom een rattenplaag!

Paul | 16 juni 2021

De diverse naast plaatsingen houden ons allen al geruime tijd bezig.
Er zijn diverse berichten over verschenen en die waren vaak ook nog eens voorzien van één of meerdere foto’s.
Zichtbaar is (geworden) dat veel van de naast geplaatste vuilniszakken etensresten bevatten.
Deze zijn of worden in de meeste gevallen opengetrokken door vogels, waarna de etensresten op straat komen te liggen en dat is weer uitermate aantrekkelijk voor ratten.
De toename van ratten wordt door velen dan ook gevreesd.
Ratten kunnen namelijk dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor ons is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) een risico. De infectie ontstaat door contact met door rattenurine besmet water. De leptospira-bacterie kan dan via de slijmvliezen of via open wonden in het lichaam komen.
We ervaren regelmatig overlast van met name de bruine rat. Dit hebben we vooral aan onszelf te danken. De bruine rat kan zich goed in de buurt van ons handhaven wanneer we ons afval niet goed afvoeren.
Het is daarom van belang om voedsel goed af te sluiten, regelmatige inspectie te houden van opgeslagen goederen en als allerbelangrijkste voedselresten en afval weg te nemen of in afsluitbaren bakken (bij voorkeur van metaal) op te bergen. Zeker in de zomer is dit het grootste probleem. Op plekken waar we recreëren en afval achterlaten ontstaat een paradijs voor ratten.

Velen van ons ergeren zich sowieso aan de rotzooi, de verloedering van onze straat, buurt of wijk maar we maken ons ook met name zorgen over een toename van de rattenpopulatie.

Denk dus aan je medemens maar ook vooral aan jezelf wanneer je overweegt om een vuilniszak naast de ondergrondse container te plaatsen.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.