Ridderkerk FM Sportnieuws: Verslag Hongarije – Portugal

door Arie Ouwens:

Portugal komt met de schrik vrij.
Vandaag de start van poule F, de poule des doods, waar door veel voetbal liefhebbers naar uitgekeken is.
In Budapest en met 67.000 toeschouwers in de uitverkochte Puskas Arena, werd er om 18.00 uur afgetrapt.
De intentie van, de uitredend Europees kampioen van 2016, Portugal was om zo snel als mogelijk afstand nemen van Hongarije, een goed doelsaldo kan ik deze poule wel eens bepalend worden voor de volgende ronde.

Onder aanvoering van Ronaldo werd er druk gezet op de verdediging van Hongarije.
Echter het spel van Portugal was in de eerste helft te statisch om de Hongaren te imponeren.
Kansjes waren er genoeg voor Portugal, maar Ronaldo, Jota, Silva en Carvalho brachten deze om zeep.

Heel af en toe kwam Hongarije over de middenlijn, aangevuurd door het publiek, éénmaal werd het gevaarlijk voor het doel van Patricio, de Portugese doelman.
Een vrije trap van links, werd door aanvoerder Adam Szalai echter in de handen van Patricio gekopt.
Mocht Portugal willen afrekenen met de stugge Hongaren dan zal het spel directer moeten worden, in de tweede helft.

In de tweede helft werd het spel intensiever Portugal begon met druk zetten wat een corner opleverde die door Pepe goed werd ingekopt, maar de Hongaarse doelman Gulacsi redde prima.
Portugal was veel op de helft van de Hongaren te vinden, maar kon het gaatje in de defensie van de stugge Hongaren maar niet vinden.
In de omschakeling kwamen de Hongaren er af en toe gevaarlijk uit, wat een paar kleine kansjes opleverde, maar het Portugese doel werd niet gevonden.

Portugal ging meer druk zetten op de onverzettelijke verdediging van de Hongaren.
In de 75ste minuut claimde Portugal (lees Ronaldo) een strafschop vanwege hands van Fiola.
Maar na interventie van de VAR, werd de strafschop terecht niet gegeven.
In het laatste kwartier zag het er steeds meer uit dat Portugal averij zou oplopen.

In de slotfase ging het dan toch mis voor de Hongaren, in de 84e minuut schoot Guerreiro, via het been van Orbàn de 0-1 binnen tot opluchting van alles wat Portugal een goed hart toe draagt.
Een minuut later ging de bal op de stip, Silva werd in de zestien meter licht vastgehouden echter voldoende voor scheidsrechter Cakir (Turkije) om de bal op de stip te leggen.
Wie anders dan Ronaldo benutte dit buitenkansje 0-2.
Het verzet van de Hongaren was gebroken en moesten ook nog toe zien, dat na een combinatie Ronaldo de eindstand bepaalde op 0-3, enigszins geflatteerd.

Door deze doelpunten is Ronaldo nu topscoorder aller tijden, met 11 doelpunten, in de EK geschiedenis.
Tevens pakte Ronaldo nog een record, hij is de enige speler die op 5 EK’s in wedstrijden uitkwam.