Ridderkerk FM Sportnieuws: Op weg met Oranje (4)

Paul | 14 juni 2021

door Arie Ouwens:

Gisteravond speelde Oranje de eerste wedstrijd van het EK 2020 in de Johan Cruijff Arena.
Opponent was Oekraïne een team dat lastig te bestrijden is en gelet op de door Oranje gespeelde oefenwedstrijden zal niet iedereen met een gerust hart naar deze wedstrijd gekeken hebben.

Echter in tegenstelling tot de oefenwedstrijden speelde Oranje, zeker in de eerste helft, een vrij goede wedstrijd. Oekraïne werd vastgezet op de eigen helft, al zorgde de Oekraïners in de 2e minuut
voor lichte paniek in de Oranje defensie.
De wegwerkte bal werd een prooi voor Depay die richting doelman Boesjtsjan soleerde , maar de doelman niet kon verschalken.
In de 5e minuut was het, uitblinker, Dumfries die de kans op 1-0 liet liggen, in de 7e minuut ging een schot van Wijnaldum over het doel van Oekraïne.
Nederland bleef de druk erop houden en bij de weinige momenten dat Oekraïne kon omschakelen bleef de verdediging attent.
In de 40ste minuut kwam een voorzet van Depay bij de opgekomen Dumfries, die de bal verkeerd inkopte waardoor Oranje een voorsprong met de rust misliep.

De tweede helft begon meer gelijkwaardig en Oranje loerde op kansen. Dumfries kwam steeds goed op en bracht verwarring in de verdediging van Oekraïne, een doelpunt kon gewoon niet uitblijven.
In de 52ste minuut was er een snelle omschakeling van Oranje, via Dumfries kwam de bal bij de Roon, zijn voorzet kreeg de Oekraïense doelman niet onder controle waarvan Wijnaldum profiteerde 1-0.
Zes minuten later dacht Oran je op rozen te zitten, toen Weghorst, wederom na een actie van Dumfries de 2-0 binnen tikte.

Oranje dacht de wedstrijd rustig te kunnen uitspelen maar daar dacht Oekraïne anders over.
Het was Yarmolenko die, vanaf de rand van de 16 meter, doelman Stekelenburg kansloos liet met een schot inde kruising. Zo kwam in de 75ste minuut Oekraïne terug in de wedstrijd.
Ondanks dat vele Oekraïners op hun tandvlees liepen, gingen zij op zoek naar de gelijkmaker.
In de 75ste minuut kreeg Oekraïne een vrije trap, op links, te nemen, die op het hoofd van Yarmenchuk werd gelegd, die ongehinderd de 2-2 kon aantekenen.

Plots zag het er allemaal anders uit voor Oranje, en was het uitkijken voor de counter van Oekraïne.
Echter inde 86ste minuut was daar Dumfries die een voorzet inkopte en deze keer was het wel raak 3-2, waarbij aangetekend moet worden dat doelman Boesjtsjan deze bal had moeten hebben.
Maar niemand die daarover maalde.
Oranje won zijn eerste wedstrijd in dit toernooi met 3-2 en komende donderdag wacht Oostenrijk eveneens in Amsterdam.
Oostenrijk won zijn wedstrijd met 3-1 van Noord Macedonië. Mocht Oranje deze wedstrijd met een goed resultaat afsluiten dan is het zo goed als zeker geplaatst voor de achtste finales.