Ridderkerk FM Sportnieuws: EK verslagen

Paul | 14 juni 2021

door Arie Ouwens:

Schotland – Tsjechië 0-2.
Op Hamden Park in Glasgow trad Schotland aan in hun eerste wedstrijd tegen Tsjechië.
Waar verwacht wordt dat Engeland in deze poule als eerste zal eindigen, was het voor beide landen zaak om de winst binnen te halen.
Het werd een wat saaie eerste helft beide teams durfde niet vol op de aanval te gaan.
Dit leidde tot speldenprikjes aan beide kanten, maar leverde niet echt gevaar voor beide doelen op.
Het was dan ook wachten tot de 42ste minuut op een doelpunt, een voorzet van de Tsjech Coufal werd knap ingekopt door Schick 0-1. Wat ook de ruststand werd.

In de tweede helft moest Schotland komen, maar door onzorgvuldige balbehandelingen werden zij niet echt gevaarlijk.
In 52ste minuut viel Schotland aan, maar een klutsbal kwam terecht bij de Tsjech Schick die de bal één meter voor de middenlijn op het Schotse doel schoot, doelman Marshall was ver naar voren gekomen, de teruglopende Schotse doelman was te laat en kon de bal niet meer pareren 0-2.

Toch gaven de Schotten het niet op, maar de aanvallen waren niet doeltreffend genoeg.
De beste kans kreeg Dykes, vrij voor doelman Vaclik schoot te zwak in zodat de Tsjechische doelman de 1-2 wist te voorkomen.
Tsjechië won verdiend met 1-2, de Schotten likken hun wonden.

Polen – Slowakije.
In Sint Petersburg stonden Polen en Slowakije tegenover elkaar, in de wetenschap dat deze wedstrijd gewonnen moest worden om, in een Poule E met Spanje en Zweden, een kans te maken op de knock out fase.
Het oog was dan ook gericht op de Pool Lewandowski en de Slowaak Hamsik, twee grote spelers in hun land.
Vanwege de grote belangen was de eerste helft van een zeer matig gehalte. Beide doelmannen kregen weinig te doen.

Echter in de 18e minuut zocht Slowakije de aanval Robert Mak speelde twee verdedigers uit en schoot de bal in de korte hoek, de bal belande echter op de paal en daarna ging de bal het doel in via het lichaam van de Poolse doelman Szczesny 0-1(eigen doelpunt.
Verder gebeurde er weinig opwindends meer in de eerste helft.

Wat de Poolse coach Sousa voor donderspeech heeft gehouden weten alleen de spelers, maar het had wel effect.
Na 40 seconden in de tweede helft lag de bal achter doelman Dubravka, het was Linetty die scoorde na een goede loopactie van Rybus, 1-1.
Polen probeerde door te drukken maar de verdediging van Slowakije gaf geen krimp.
In de 62ste minuut maakte de Pool Krychowiak een overtreding die hem zijn tweede gele kaart opleverde en met rood kon vertrekken.

Deze rode kaart zou Polen duur komen te staan, in de 69e minuut kreeg Slowakije een corner te nemen, de bal kwam terecht bij Skrinair die met een droog schot Szczesny kansloos liet 1-2.
De Polen probeerde daarna de gelijkmaker te forceren, maar de man die hiervoor zou moet zorgen, Lewandosky, werd goed afgeschermd door de Slowaakse verdediging.
Uiteindelijk trokken Slowakije de 1-2 over de eindstreep.
Voor Polen wacht een hels karwei om de volgende ronde te bereiken, het zal zowel tegen Spanje alsmede Zweden moeten stunten.