menu Home
Algemeen

ROOKOVERLAST BRAND HOUTHANDEL LEKKERKERK

Paul | 30 mei 2021

Vanmorgen vroeg is de brandweer van Hollands Midden gealarmeerd voor een brand in een houthandel binnen een bedrijfsverzamelgebouw. De brandweer heeft direct opgeschaald en bestrijdt de brand met veel materieel.

Bij deze brand komt veel rook vrij. De rookpluim is zichtbaar in de wijde omgeving. De rook kan hinder en overlast veroorzaken in de wijde omgeving, zo ook in de Alblasserwaard. Daarom is er een NL-Alert verzonden voor Lekkerkerk en omstreken, met de boodschap “ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling door grote brand in bedrijfsverzamelgebouw”. Meetploegen meten in de omgeving van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland.

Updates

zondag 30 mei 2021 – 10:23

Bij de bestrijding van de brand probeert de brandweer de brand zo heet mogelijk te laten worden zodat de rook hoog stijgt en de omgeving er dus minder last van heeft. Dit betekent dat in de wijde omgeving de dikke zwarte rookkolom zichtbaar is.
Mocht u gaan recreëren op deze zonnige dag, hou de windrichting in de gaten en vermijd het gebied waar de rook te ruiken is. Daarbij ook het verzoek om niet naar Lekkerkerk te gaan.

zondag 30 mei 2021 – 9:34

Met het draaien van de wind is de rook ook waarneembaar in Hedrik-Ido-Ambacht en Hoeksche Waard. De brand in het bedrijfsverzamelgebouw In Lekkerkerk duurt voort en wordt van buiten het pand naar binnen bestreden. Hierbij blijft rook vrijkomen die in de omgeving te zien en te ruiken zal zijn.

zondag 30 mei 2021 – 9:15

Naar aanleiding van de brand is in afstemming met de kerken in Lekkerkerk is besloten om de zondagsdiensten van de Evangelisatiekerk, Ichtuskerk en Grote Johannuskerk niet door te laten gaan. Gaat u deze zondagochtend naar buiten vermijd dan het gebied waar u rook kunt ruiken. Rook is altijd ongezond.

zondag 30 mei 2021 – 8:53

De brand bij de houthandel is voorlopig nog niet onder controle. De brandweer zet vol in op het voorkomen van uitbreiding en overslag. Hierbij blijft rook vrij komen. Door de veranderende windrichting kan er op verschillende plekken overlast van rook en stank zijn. Sluit zo nodig ramen en deuren en zet ventilatie uit.

zondag 30 mei 2021 – 8:34

Bij de brand in Lekkerkerk komt veel rook vrij. De rookpluim van de brand kan ook verbrandingsresten met zich meenemen en kunnen er verbrande deeltjes in de omgeving neerkomen. Zijn er verbrandingsresten neergekomen bij u in de tuin of op het erf? – Trek handschoenen aan voordat je zichtbare brokstukken opraapt. Raap het niet met blote handen op. Heb je het materiaal toch aangeraakt met blote handen? Was je handen grondig. – Gooi het materiaal weg in de afvalcontainer of een vuilniszak voor restafval. – Roetdeeltjes op auto’s, fietsen, tuinmeubelen etc. kun je schoonmaken met warm water en zeep. Je kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen. Voer het water zo nodig af via een rioolputje.

zondag 30 mei 2021 – 7:50

Het uitzendgebied van een NL-Alert betreft ook gemeenten in onze regio. Volg de aanwijzingen op als u rook ruikt en/of ziet. Onze meetploeg is de situatie in de Alblasserwaard aan het monitoren. Bij overlast is het altijd goed om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.