menu Home
Gemeente Nieuws

Koninklijke Erepenning voor Harpe Davids

Paul | 25 mei 2021

De Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids heeft de Koninklijke Erepennning ontvangen. De koninklijke onderscheiding werd dinsdag aan voorzitter Sonja Sevenhuijsen uitgereikt door burgemeester Anny Attema tijdens een bijeenkomst in kleine kring in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Aanleiding voor het toekennen van de onderscheiding door de Koning is het honderdjarig bestaan van Harpe Davids, op 25 mei van het vorig jaar, en de betekenis van de vereniging in de Ridderkerkse samenleving. Door de coronamaatregelen konden veel jubileumfestiviteiten – met uitzondering van een expositie in de Oudheidkamer – niet doorgaan.

Harpe Davids bestaat sinds 25 mei 1920. Op 17 december van datzelfde jaar werd Harpe Davids officieel erkend door Koningin Wilhelmina. Harpe Davids heeft zich de afgelopen eeuw laten horen tijdens een ontelbaar aantal concerten en festivals onder leiding van twaalf verschillende dirigenten. Verder levert de vereniging een grote bijdrage aan vele evenementen, kerkdiensten en herdenkingen in Ridderkerk. Voorbeelden daarvan zijn de 4 mei herdenking, de Veteranendag en de herdenking bij het Lancastermonument. Harpe Davids liet mooie koraalmuziek horen bij de indrukwekkende Holocaust-herdenking bij de herdenkingsboom voor de familie Den Hartog, vorig jaar januari, vlakbij het gemeentehuis.

In de afgelopen honderd jaar heeft de vereniging veel meegemaakt. Groei en bloei, soms ook wat teruggang. Het jeugdorkest, de jeugddrumband en majorettes kwamen en ze gingen ook weer.

In de Tweede Wereldoorlog nam Harpe Davids een moedig besluit door te weigeren zich aan te sluiten bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Dat was een door de Duitse bezetter ingesteld instituut. Alle kunstenaars, architecten, schrijvers, journalisten, muzikanten, filmacteurs en podiumartiesten moesten daarbij aangesloten zijn om te mogen werken. Door de weigering lag het musiceren in verenigingsverband tot 1945 stil.

Lees hier de toespraak van Burgemeester Attema

Foto’s: Jos Wesdijk, Gemeente Ridderkerk

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Ad Koppendrayer Vishandel
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.