menu Home
Algemeen

Lief en Leedstraten voor beter contact in de straat

Paul | 11 januari 2021

Facet Ridderkerk startte eind vorig jaar met Lief en Leedstraten in Ridderkerk. Een Lief en Leedstraat gaat om sociaal contact in de straat en is er op gericht om gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen, waardoor buren elkaar (weer) weten te vinden. In december 2020 zijn de eerste lief en leedpotjes uitgereikt aan de gangmakers van drie Lief en Leedstraten, waarmee ook meteen de eerste acties zijn opgezet; Glühwein en oliebollen gebakken door bewoners van de Meerkoet, het optuigen van een kerstboom in de wijk in de Koolmees en oliebollen in het Lohmanpark.

Lief en Leedstraten zijn in veel gemeenten al een succes. Het idee erachter is simpel en effectief: in Lief en Leedstraten wordt de onderlinge band tussen bewoners in de straat bevordert door kleine ‘goede buur acties’. De straten hebben als doel meer aandacht voor elkaar, meer burenhulp en het terugdringen van eenzaamheid.
Twee buren, de gangmakers, zorgen ervoor dat er een kleine attentie wordt aangereikt bij bijvoorbeeld een zieke buur, als er een baby wordt geboren of een verjaardag. Dit kan een kaartje of een bloemetje zijn. Ook kan de gangmaker een nieuwe bewoner welkom heten in de straat met een welkomstpakket. De gemeente Ridderkerk stelt hiervoor € 150,00 per straat ter beschikking. De grootte van een straat is ongeveer 50-75 huizen.

Gangmaker worden
Om meer straten te bereiken, zijn er uiteraard bewoners nodig die gangmaker willen worden, dat werkt het beste met twee bewoners uit één straat of complex.  De gangmakers worden desgewenst ondersteunt door sociaal makelaar René Belder en ouderenadviseur Miranda van de Nobelen van Facet Ridderkerk. Zij hebben alle materialen die daarvoor nodig zijn, zoals het lief en leed potje, kaarten en attenties. Gangmakers hoeven zelf alleen de bonnen te bewaren.

Aanmelden

Is het is in uw straat al fijn wonen en kan het nog een klein zetje gebruiken om een Lief en Leedstraat te worden? Meld uw straat dan aan en wordt gangmaker. Bewoners die geïnteresseerd zijn kunnen zich opgeven bij Facet Ridderkerk via 0180 – 432 350 of liefenleedstraat@facetridderkerk.nl. Ook in Coronatijd, of beter gezegd: ‘Juist nu’.

Written by Paul

Comments

This post currently has 1 comment.

  1. Izet

    22 januari 2021 at 23:43

    We zijn hier komen wonen van limburg niemand die ons verwelkomen ook de gemeente niet

    Toen wij in apeldoorn en heerlen verhuisde wat een verwelkomen door buren en gemeente

    Maar hier kijken ze niet genoeg om ze te begroeten

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.