menu Home
Algemeen

Totale Lockdown voor vijf weken. Alle maatregelen op een rij.

Paul | 14 december 2020

Nederland gaat op slot. ,,We moeten nu alles doen”, zei premier Rutte vanavond tijdens een toespraak vanuit het Torentje. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

–  Scholen sluiten  vanaf woensdag tot 19 januari. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou de deuren moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

– Vanaf morgen gaan  vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes  dicht. 

–  Niet-essentiële winkels  gaan tot die dag dicht. Winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen, blijven wel open. Dat zijn bijvoorbeeld de  supermarkt , de  apotheek  en de  bank , maar bijvoorbeeld ook bakkers, groentewinkels, viswinkels, slagers, drogisterijen en slijterijen.  Bouwmarkten  gaan ook dicht, maar vooraf bestelde artikelen kunnen er wel worden afgehaald. Ook in  bibliotheken  kunnen alleen maar boeken worden afgehaald.

–  Musea, bioscopen , theaters, pretparken, dierentuinen en andere ‘doorstroomlocaties’ gaan voorlopig ook op slot.

–  Hotels  mogen open blijven, maar ze mogen geen eten meer serveren.  Afhalen bij restaurants  blijft toegestaan.

–  Niet-noodzakelijke reizen  worden tot half maart dringend afgeraden. Dat is langer dan het advies is al gold. 

– Ook  contactberoepen , zoals kappers moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd.

–  Sportscholen  en zwembaden moeten hun deuren tot 19 januari sluiten.  Buitensport  voor volwassenen blijft toegestaan wanneer er in kleine kringen wordt gesport, met maximaal twee mensen. Groepslessen en teamtrainingen mogen niet doorgaan. De topsport kan door blijven gaan.

–  Gebedshuizen  blijven open.

– Mensen moeten  thuis afzien van bezoek , waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: op 24, 25 en 26 december is het aantal van drie toegestaan, kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd. Mensen met klachten moeten thuisblijven. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je op pad gaat met je eigen huishouden.

– Mensen krijgen nogmaals het zeer dringende advies om thuis te werken. Die dringende oproep wordt ook gedaan aan werkgevers. Zij moeten zorgen dat mensen goed thuis kunnen werken. 

– De avondklok wordt  níet  van kracht.

Foto: ANP

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.