menu Home
Algemeen

Edison oeuvreprijs winnaar Eric Vloeimans componeert de muziek voor nieuwe natuurfilm Wild Port of Europe

Paul | 9 december 2020

Trompettist Eric Vloeimans heeft zich verbonden als componist en muzikant aan Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0. Deze natuurfilm over de havens van Rotterdam en Moerdijk gaat in het najaar van 2021 in première. Het is de opvolger van De Nieuwe Wildernis, de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm ooit.

Eric Vloeimans is, in nauwe samenwerking met de regisseurs van de film, Willem Berents en Mark Verkerk, al enige tijd aan de slag met het uitwisselen van door hem bedachte muzikale thema’s met ruwe montages van scènes. Vanuit een basisbezetting in trompet, cello en drums moet de muziek in de film een uniek soundscore opleveren die nog niet eerder in een natuurfilm is toegepast.
Het podium van de film, de haven- en industriegebieden van Rotterdam en Moerdijk, is voor Vloeimans die in Den Bosch is opgegroeid en daarna lang in Rotterdam heeft gewoond een uitdaging. De muziek die hij componeert zal samengaan met de geluiden die in het gebied worden opgenomen. Muziek, geluid en beeld moeten elkaar gaan versterken en de bezoekers in de bioscoop een unieke ervaring laten beleven.
De opnames van de muziek zullen in mei 2021 plaatsvinden waarbij de muzikanten de compositie zoveel mogelijk live gaan inspelen bij de film.

Wild Port of Europe
Het project Wild Port of Europe is een initiatief van VELDKIJKER en EMS FILMS. Zij werken in gezamenlijkheid aan de realisatie van de film Wild Port of Europe/De Nieuwe Wildernis 2.0.
Na de drie eerdere succesvolle, met meer dan een miljoen bezoekers in de bioscoop, uitgebrachte films: De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013), Holland, Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) en De Wilde Stad (Gouden Film 2018) is Wild Port of Europe een mooie nieuwe uitdaging en verrassende toevoeging aan de reeks.

• Willem Berents: “Door een natuurfilm te maken midden in de havens en industrie, kleur je als natuurfilmer behoorlijk buiten de lijntjes. Niets aan deze omgeving is zoals je het in een klassiek natuurgebied zou aantreffen. Voor ons als makers van deze film was het dus al in een vroeg stadium duidelijk dat de filmmuziek ook gedurfd en vernieuwend zou moeten worden. We zijn heel trots dat Eric Vloeimans zich als componist aan onze film heeft verbonden. Veelzijdig en kleurrijk als hij is, zal hij als geen ander het verhaal van Wild Port of Europe muzikaal weten te versterken.”

Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 wordt een gedramatiseerde bioscoopdocumentaire over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste, aaneengesloten haven- en industriegebied van Europa: van Port of Rotterdam tot en met Port of Moerdijk. De film zal worden gelanceerd in september 2021.

Van 10-duizenden paren meeuwen en andere trekvogels in het broedseizoen; egels, bunzingen, rugstreeppadden, reeën, konijnen, bevers, buizerds en torenvalken; tot het grootste roofdier van Nederland, de zeehond… Met Wild Port of Europe maken het Nederlandse en het internationale publiek kennis met een onbekende, verrassende kant van de havens. De film is een ode aan de bijzondere flora en fauna die zich in deze gebieden, tegen alle verwachtingen in, minstens zo rijk – zo niet rijker en diverser – ontwikkelt als de ‘traditionele’ natuur in onze Nederlandse nationale parken.

Het verhaal van Wild Port of Europe wordt geheel verteld vanuit het perspectief van de dieren die hier leven. Als kijker kruip je als het ware in de huid van de hoofdrolspelers in de documentaire. De individuele karakters van deze dieren nemen je mee in de aandoenlijke, de dramatische, maar ook de humoristische momenten in hun levens. De industriële omgeving en de menselijke bedrijvigheid in de havens vormen daarbij het kader en komen ook als zodanig in beeld. Wild Port of Europe is daarmee ook een visueel eerbetoon aan onze nationale trots – het grootste en stoerste havengebied van Europa.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.