menu Home
Gemeente Nieuws

Nieuwe ‘stembal’ voor raad Ridderkerk

Paul | 5 november 2020

De gemeenteraad van Ridderkerk beschikt sinds woensdag over een nieuwe stembus. Daarin worden bij schriftelijke stemmingen tijdens raadsvergaderingen de stembriefjes verzameld. Wethouder Marten Japenga (cultuur) overhandigde het voorwerp bij het begin van de raadsvergadering ‘coronaproof’ aan burgemeester Anny Attema.

De stembus is ontworpen door de Ridderkerkse kunstenares Ellie Smelik-Damsteeg, die zelf spreekt over een ‘stembal’. Haar ontwerp werd tot winnaar uitgeroepen in een prijsvraag die de gemeente eind vorig jaar had uitgeschreven onder Ridderkerkse kunstenaars. De opdracht was om een kunstzinnige stembus te maken ter vervanging van het ‘koekblik’ dat tot nu toe werd gebruikt bij schriftelijke stemmingen.

De ‘stembal’ bestaat uit twintig segmenten, waarin foto’s van Ridderkerk zijn verwerkt. Bij het beoordelen van de vijf ingediende ontwerpen liet het college zich adviseren door een kleine commissie, bestaande uit Hans Ipskamp (ooit raadslid en bekend door zijn inzet voor de Kunstroute), Arie de Wit (gepensioneerd en gepassioneerd cultuurambtenaar van de gemeente Ridderkerk) en raadslid Björn Ros. De laatste was in 2018 samen met raadslid Arianne Ripmeester de indiener van een voorstel om jaarlijks aan Ridderkerkse kunstenaars een kunstopdracht te geven. Dat voorstel kreeg destijds de instemming van de Ridderkerkse raad.

,,Een mooi initiatief in een tijd waarin kunst en cultuur wel wat steun kon gebruiken. Het is ook een manier om onze plaatselijke kunstenaars te ondersteunen en mooier nog: een podium te geven. Wij zijn met dit amendement aan de slag gegaan”, aldus wethouder Japenga.

Door de coronaregels kon de ontwerpster, mevrouw Smelik, niet bij de officiële presentatie van de ‘stembal’ aanwezig zijn. Maar zij en haar ontwerp krijgen via de lokale media welverdiende aandacht, beloofde de wethouder.

Achtergrond

Ellie Smelik-Damsteeg gaf als toelichting bij haar ontwerp voor een nieuwe stembus: ,,Voor het ontwerp van de creatieve stembus heb ik bedacht hoe raadsleden met elkaar om zouden kunnen gaan in verschillende gezegdes. Zo ben ik op het idee van een bal gekomen. Want ook raadsleden kunnen elkaar de bal toespelen, de bal aan het rollen brengen, de bal terugkaatsen, de bal doorspelen, of de bal in de ploeg houden.”Burgemeester Anny Attema toont de nieuwe ‘stembal’, een ontwerp van Ellie Smelik-Damsteeg.


Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.