menu Home
Algemeen

Dennis van Wingerden, passie voor de brandweer en binnenvaart.

Paul | 28 oktober 2020

door Hans Muntz

U heeft ze ongetwijfeld wel eens gezien, foto’s van incidenten. De nieuwsmedia ondersteunen hun verhalen in de krant en op internet met beeldmateriaal. Eén van de mannen die bij nacht en ontij de brandweer volgt is Dennis van Wingerden (35). Al ruim 19 jaar geen onbekende van de brandweer en politie in Ridderkerk. Uiteraard in de goede zins des woord. Maar ook de binnenvaart is geen onbekend terrein voor hem.

Dennis woont samen met Monique, dochter van een brandweerman, en hond Jacey in het centrum van Ridderkerk. Zijn fascinatie voor de brandweer heeft wellicht zijn oorsprong in het feit dat zijn lagere school naast de kazerne aan de Klaas Katerstraat stond. Later woonde hij met zijn ouders tegenover de nieuwe kazerne aan de Mr. Troelstrastraat. Maar daar aansluiten als vrijwilliger is helaas niet gelukt. Diverse redenen hebben dit voornemen gedwarsboomd waarna hij voor zich zelf had besloten om het toenmalige gemeentelijke korps op een andere manier te helpen. Hij ging het korps ondersteunen door foto’s te maken bij oefeningen en incidenten. Veel van zijn, inmiddels tienduizenden, foto’s hebben bijgedragen aan het leerproces bij het korps. Dennis werd ingelijfd als korpsfotograaf en verslaat bijna alle activiteiten van het korps. Omdat hij er toch meestal bij was vonden zijn foto’s ook hun weg naar de plaatselijke media. Regelmatig zie je foto’s van hem bij nieuwsitems in krant of website bij een artikel over de brandweer. “Zeker voor de media maak ik altijd sociale foto’s. Geen slachtoffers in beeld en altijd integer”, verwoord Dennis. “Ik stel mij bescheiden op zodat niemand er last van heeft. Regelmatig vragen de brandweermensen om van bepaalde zaken een foto te maken. Daarnaast zijn er ook leuke dingen te fotograferen van de korpsleden. Maar die zijn dan alleen bestemd voor de bewuste mensen zelf.”

De vakman wegenbouw bij GMB (voorheen Luymes en Bal en Van Straaten b.v.), maakt ook veel foto’s van binnenvaart schepen. Dennis promoot de branche door de foto’s die hij onderweg maakt ook aan de betreffende schippers te sturen. Ook zijn foto’s regelmatig terug te vinden in de Schuttevaer en de Binnenvaartkrant. Zijn passie, foto’s van de brandweer, zorgt ervoor dat hij regelmatig voor nacht en ontij zijn bed uit moet. Nu is hij wel wat gewend voor zijn werk, elke werkdag om 5.00 uur op, maar het kost wel eens flink wat nachtrust. In het weekend gaat ook vriendin Monique wel eens mee om foto’s te maken bij de brandweer of van de Binnenvaart. Volgens Dennis begrijpt ze dat hij wel eens snel wegschiet voor een incident. “Haar vader, Rob van Kesteren, was bevelvoerder op kazerne de Laagjes van de Rotterdamse brandweer. Zo begrijpt ze dat snelheid soms geboden is. Vroeger woonde ik naast de kazerne en kon ik direct, soms nog voor de tankautospuit vertrokken was, op weg. Toen nog op het fietsje en dan gebeurde het regelmatig dat ik luid toeterend werd ingehaald door de brandweerwagen. Zo was ik ook heel snel ter plaatse bij een grote brand aan de Stadhouderslaan. Hier stond een flatwoning in lichterlaaie. Op diverse balkons stonden mensen die door de brandweer naar beneden gehaald werden. Ook een incident bij de jachthaven in Ridderkerk heeft indruk gemaakt. De meeste foto’s van dit soort incidenten worden alleen door de brandweer gebruikt ter ondersteuning.” Nog niet zo lang geleden heeft Dennis ook zelf een melding gemaakt. Op het fietspad langs de Rotterdamseweg stond een Scootmobiel. Het fietspad liep langs een flinke sloot waar de rietkraag ook nog eens was platgetrapt. “Ik heb vervolgens via 112 met de politie gebeld. De centralist vroeg waar ik stond en of ik daar ook wilde blijven. Vervolgens zou er hulp komen. En inderdaad, binnen enkele seconden ging de pieper en kwamen diverse hulpdiensten ter plaatse. Duikers hebben direct een zoekslag gemaakt in het water. De (toevallig Ridderkerkse) officier van Dienst was te spreken over de duidelijke melding. Dat achteraf bleek dat de eigenaar reeds thuis was nadat hij pech had gekregen doet niets af aan het melden van zo’n verdachte situatie. Op dat moment kan elke seconde tellen”.

Inmiddels heeft hij wel 10.000 foto’s op cd of harde schijf staan. Een prachtig archief waarvan een deel eigenlijk beschikbaar moet zijn voor iedereen. Enkele oud gedienden van de brandweer zijn momenteel hard bezig om al de beschikbare oude foto’s van de vroegere gemeente brandweer te digitaliseren en van onderschrift te voorzien. Dit bestand zal dan later aan de collectie bij de Oudheidskamer worden gekoppeld. Nu er alleen nog maar digitale foto’s gemaakt worden mag een deel natuurlijk niet in een kast blijven liggen. Het is eigenlijk zo dat Dennis met zijn eigen archief de geschiedenis van de brandweer in beeld blijft brengen. Het zou mooi zijn als er later een koppeling gemaakt kan worden! Dennis staat er in ieder geval open voor en is zeker bereid mee te denken om het werk van de brandweer in beeld te houden en brengen voor het nageslacht.

Het was Dennis niet gelukt om brandweerman te worden en is zich dienstbaar gaan maken op een andere wijze. Maar heeft u naar aanleiding van bovenstaande ook zoiets van is werk als vrijwilliger bij de brandweer niet iets voor mij, schroom niet en laat u voorlichten Heb je vragen en ben je enthousiast, ga dan naar www.betrokkenvrijwilligers.nl. Zowel brandweermensen met de nodige papieren als aspiranten zijn uitgenodigd om te solliciteren.

Foto: Hans Muntz
Foto: Hans Muntz

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.