menu Home
Algemeen

KWF en Taskforce Oncologie doen oproep om zorg te helpen: houd je aan de coronamaatregelen

Paul | 23 oktober 2020

Nu het aantal ziekenhuisopnames weer hard toeneemt, stijgt de druk op de reguliere zorg en ook de zorg voor kankerpatiënten. KWF en de Taskforce Oncologie roepen daarom de Nederlandse bevolking op om de adviezen van de overheid op te volgen. Op deze manier help je mensen die nu in het ziekenhuis liggen, want alleen op deze manier krijgen we het aantal besmettingen omlaag. 

De strenge maatregelen die de overheid in het voorjaar oplegde, waren effectief. Het aantal coronagevallen werd teruggebracht, en de reguliere zorg kon weer opgestart worden. De zorg voor kankerpatiënten en andere patienten was hierdoor rond de zomer weer op het normale peil.

KWF – directeur Johan van de Gronden: `We zien dat het niet goed gaat, de druk op de zorg neemt alsmaar toe. Daarom vraag ik aan iedereen: wil je echt iets doen voor kankerpatiënten, houd je dan aan de coronamaatregelen.`

In september zijn zelfs meer kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk, maar daarmee is de achterstand in het aantal diagnoses echter nog niet ingelopen. Het is dus van het grootste belang dat de oncologische zorg ook in de komende maanden kan blijven doorgaan.

Vroege opsporing
Dankzij speciale maatregelen die naar aanleiding van de eerste coronaperiode zijn genomen, zullen bevolkingsonderzoeken nu zo goed mogelijk doorlopen. Ook blijft het van belang dat mensen op tijd naar de huisarts gaan, ook bij milde klachten. Hoe eerder kanker wordt opgespoord, hoe beter de vooruitzichten zijn.

Handen ineenslaan
Om kankerbehandelingen te kunnen voortzetten, is het van belang dat zorginstellingen samenwerken. Vaak gebeurt dit al, zeker op regionaal niveau. Het is zaak dat er met oog op de komende periode plannen gemaakt worden om de zorg voor kankerpatiënten in elk mogelijk scenario te continueren.

Bekijk en download de video met KWF – directeur Johan van de Gronden waarin bovengenoemd bericht is samengevat. Deze video is vrij te gebruiken.

Deze oproep wordt gesteund door de Taskforce Oncologie, bestaande uit de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Platform Oncologie – SONCOS van de Federatie Medisch Specialisten, Citrienprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.