menu Home
Gemeente Nieuws

BAR gemeenten en Maasluis vragen minister aanpassing huisvestingswet

Paul | 10 oktober 2020

In de gezamenlijk gestuurde brief aan Minister Ollongren kunnen we lezen dat in de Huisvestingswet is vastgelegd dat de helft van de aangeboden sociale huurwoningen met voorrang mag worden aangeboden aan regionaal woningzoekenden. Hiervan mag de helft van de woningen met voorrang worden aangeboden aan lokaal woningzoekenden. Met het oog op
de evaluatie van de Huisvestingswet, verzoeken wij u met extra aandacht te kijken naar de mogelijkheid het percentage toewijzingen met voorrang aan lokaal woningzoekenden te verhogen. In onze gemeenteraden wordt deze oproep aan u breed ondersteund.

In tijden van oplopende schaarste en marktdruk is de roep van de lokale woningzoekende des te belangrijker. Starters zijn steeds vaker aangewezen op (sociale) huurwoningen.
Doorstromers wachten jarenlang op een geschikte sociale eengezinswoning. Ouderen zitten vaak door gebrek aan aanbod van het juiste woningtype in hun directe woonomgeving, vast in hun huidige – vaak grotere – (sociale) huurwoning.

In de brief word extra aandacht gevestigd op de schaarste aan woningen, het verschralen van het sociale netwerk van ouderen door het noodgedwongen verhuizen naar een andere gemeente.

De huidige regels beperken het met voorrang toewijzen van sociale huurwoningen aan lokaal woningzoekenden tot 25% van de vrijkomende woningen.
Het verzoek aan de minister is om het percentage lokale voorrang in de nieuwe Huisvestingswet te verhogen.De volledige brief leest u hier

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.