menu Home
Gemeente Nieuws

Gemeente Ridderkerk wijst veiligheidsrisicogebieden aan

Paul | 15 september 2020

De Burgemeester heeft met het aanwijzen van veiligheidsrisicogebieden haar bevoegdheid, gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 2:76) ingezet, na advies van de politie.

Zeven locaties in Ridderkerk zijn voor de duur van zes maanden (ingaande 1 oktober 2020) aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie pleegt in deze gebieden extra inzet – zoals preventief fouilleren – voor de aanpak van steekincidenten en andere (wapengerelateerde) misdrijven. Het gaat om een groot deel van Bolnes, het gebied rondom het Gemini College en Farel College, en de winkelcentra in het centrum, Dillenburgplein, West, Oost en Vlietplein. Aanleiding voor de maatregel is een stijgend aantal heftige wapengerelateerde misdrijven en het grote aantal wapens dat de politie bij vooral jongeren heeft aangetroffen. Bij de geweldincidenten spelen messen een grote rol. Landelijk bekend werd het steekincident op 31 januari 2020 waarbij een jongere van 16 jaar door een 13-jarige jongen werd neergestoken. Uit een analyse van de incidenten blijkt dat straatroven en overvallen (35 in de periode juni 2019 – juli 2020) een bedreiging vormen voor de veiligheid en leefbaarheid in Ridderkerk. Naast messen worden ook gereedschappen als wapen gebruikt, zoals bij een recent incident op de Noordstraat in Bolnes. Samen met de politie wil de Burgemeester deze trend keren. Hiertoe is een pakket aan maatregelen voorbereid. Binnen het basisteam is een Taskforce Jeugd opgericht, er worden intensieve controles en surveillances gehouden (o.a. inzet mobiele camera’s, kluisjescontroles op scholen) en er wordt nauw samengewerkt met allerlei partners op het gebied van voorlichting aan jongeren en hun ouders. Bij het preventief fouilleren mogen met toestemming van de Officier van Justitie mensen voor de periode van zes maanden op elk moment van de dag gefouilleerd worden op het bezit van wapens.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.