menu Home
Algemeen

Definitief geen doorstart failliete bakkerij Van der Waal

Paul | 24 november 2022

door Jan-Hein Visser

Alle hoop op een doorstart van de onlangs failliet gegane Ridderkerkse bakker Van der Waal is vervlogen. Nadat duidelijk werd dat één kandidaat die alles wilde overnemen afhaakte, blijkt nu ook uit de faillissementsverslagen dat een doorstart sowieso van de baan is. De curator probeert nu nog wel delen van het bedrijf te verkopen aan geïnteresseerde partijen. Daarbij valt aan de inventaris en apparatuur te denken. Of een van de zes winkels (3 in Ridderkerk, 2 in Hendrik Ido Ambacht en 1 In Alblasserdam) weer zullen heropenen als bakkerswinkel hangt af van een eventuele nieuwe bakkerij die daar interesse in zal hebben. Mogelijk heeft een partij uit de Hoeksche Waard hier interesse in. Uit het verslag: ‘De curator is thans in overleg met de verhuurders om de huurovereenkomsten op de kortst mogelijke termijn met wederzijds goedvinden te beëindigen. Dit in combinatie met de verkoop van de aldaar aanwezige roerende zaken van gefailleerde aan een derde nu een doorstart van het gehele bedrijf niet tot mogelijkheden lijkt te behoren.” Alle 48 personeelsleden werden bij het UWV aangemeld. De curator probeert nu de resterende activa (bedrijfsmiddelen), separaat te verkopen. Hetzelfde geldt voor de immateriële activa en rechten, waaronder de bedrijfsnaam en de website.

Energierekening niet hoofdoorzaak

Uit het verslag blijkt ook dat ze bakkerij al enkele jaren financieel gezien niet zo stabiel draaide en regelmatig met een forse negatieve balans had te kampen. Dit kwam vooral door forse omzetdaling. De bakkerij uit Ridderkerk met 48 personeelsleden vroeg in oktober uiteindelijk zelf faillissement aan. Daarbij werd nadrukkelijk het statement gemaakt dat de leiding geen andere mogelijkheid meer zag door de enorm gestegen energierekening en duurder geworden grondstoffen. Op social media kreeg het faillissement landelijk aandacht en daarbij moesten op grote schaal politici als Kaag, Jetten en Rutte het ontgelden als zouden zij (bewust) de veroorzaker van dit alles zijn door het kabinetsbeleid.

Maar de zaken liggen toch iets genuanceerder. Citaat uit het verslag: “Volgens de bestuurder van gefailleerde liep de omzet de laatste jaren terug, terwijl de prijzen van de grondstoffen stegen. Gefailleerde was daardoor genoodzaakt het eigen faillissement aan te vragen.” Opmerkelijk is dat in het verslag zelfs géén energierekening wordt benoemd als oorzaak. Waarom die omzet dan zo terug liep blijft onduidelijk. Mogelijk hangt dit deels samen met de coronacrisis en het feit dat er afnemers vrijwel wegvielen doordat veel bedrijven thuiswerken gingen faciliteren. Feit is in elk geval ook dat een grote concurrent in Ridderkerk Centrum een zaak heeft die al langer veel drukker bezocht werd. Deze concurrent kan echter ook goedkoper produceren onder meer doordat zij een groot arsenaal zonnepanelen op het dak van de bakkerij hebben. Een feit waarmee zij dan ook graag adverteren.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.