menu Home
Algemeen

Jos de Graaf spil bij de World Police and Fire Games.

Paul | 4 juli 2022

door Hans Muntz

In het dagelijks leven is Jos de Graaf clustercommandant van de vrijwillige brandweer kazernes Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk. Per 1 september komt hier de beroepskazerne Groene Tuin bij. Naast deze job, die hij tot aan zijn pensionering in juni 2025 wil blijven uitvoeren, trekt hij ook de ondersteunende kar bij de World Police and Fire Games.

Van 22 juli tot en met 31 juli is Rotterdam het bruisende hart van de WPFG. Het evenement verwelkomt duizenden sporters van geüniformeerde diensten uit de gehele wereld. Zij meten hun krachten tijdens 63 verschillende sportonderdelen. Vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond doen er meer dan 100 sporters mee in de leeftijd van 18 t/m 63. Het is een mix van zowel vrouw als man, vrijwillig, beroeps en ondersteunende diensten, uit alle onderdelen van de VRR. Vanaf oktober 2021 is een projectteam aan de slag gegaan om dit gigantische project gestalte te geven. Hierbij is de Graaf aangesteld als projectmanager. De organisatie is al langere tijd bezig met de voorbereidingen, eigenlijk had dit evenement al in 2021 gehouden moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. Nu de start naderbij komt stijgt de spanning. Maar dat betekent niet dat je een gestreste de Graaf aantreft op zijn “thuisbasis” in Ridderkerk. Integendeel. Wel iemand waar je één kwartje ingooit hij blijft vertellen over de WPFG. En dat is nogal wat. Hij verteld met veel enthousiasme over zijn rol in het spektakel. Hij haalt wat voorbeelden aan. “Er moeten voor 200 mensen ademluchtmaskers gereed liggen, waar haal je die zo gauw vandaan. Maar na een korte zoektocht hebben we ze toch weten te vinden. Voor de sloepenrace moeten er ca. 30 sloepen ergens te water gelaten worden. Die plek mag niet te ver van de race locatie liggen en je moet ook een manier vinden om ze in het water te takelen. Ook hier hadden we vanuit eigen huis snel een oplossing en vrijwilligers voor gevonden. Moet dan nog wel worden uitgevoerd, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Bij het Willemsplein wordt een “atleten” dorp gebouwd en moet bemenst worden. Iedere dag worden er door de hele regio rondleidingen gehouden waar allemaal vrijwilligers voor moeten worden gezocht. En zo zijn er nog veel meer onderdelen waar de hulp van vrijwilligers een grote noodzaak is. Ook administratief is het een grote klus. Zelfs mijn vrouw en dochter worden ingeschakeld om alles goed te laten verlopen. Ik heb het idee dat heel veel collegae binnen de VRR deze dagen willen meewerken aan een goed verloop. Maar de winkel moet wel open blijven, want de zorg aan de burgers moet wel gegarandeerd zijn.” Het is een heel groot programma dat zich voor het merendeel afspeelt in de stad. Enkele onderdelen zijn elders in het land.  

Vanuit zijn “eigen” kazerne is inmiddels ook een ploeg aan het oefenen. Onder leiding van Sebastiaan Heyman gaat Ridderkerk op 28 juli mee doen aan de Muster (Hose cart & Bucket brigade). Muster is een nog onbekende sport in Nederland, maar er worden wel verschillende toernooien georganiseerd voor brandweerpersoneel. Deze worden meestal gehouden voor demonstratiedoeleinden of wedstrijden gericht op het opleiden van brandweermannen en –vrouwen. Muster wordt georganiseerd op de Binnenrotte, midden in het centrum van Rotterdam. Aan de Binnenrotte vind je ook de Markthal, één van de bekendere trekpleisters van de stad. Een mooie plek waar Rotterdammers kennis kunnen maken met deze geweldige sport.

De opening van de WPFG vind op 22 juli plaats in het Feyenoord stadion. Om 17.30 uur gaan de deuren open waarna om 19.00 uur de openingsceremonie start. Hier zullen alle landen zich gaan presenteren. Ellie Lust en Jan Versteegh zullen de opening presenteren waarin ook o.a. Matt Simon zijn opwachting maakt. Kaarten zijn gratis te bestellen via de site van de WPFG. De sluitingsceremonie is op 31 juli op de Coolsingel.

De Graaf verteld dat de WPFG om de twee jaar worden georganiseerd. Omdat deze editie is uitgesteld komt er volgend jaar alweer een volgende. Die is dan in Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba in Centraal Canada. Maar zover is het nog niet. Eerst moet de editie van 2022 nog in goede banen worden geleid. Iets waar de Graaf een grote bijdrage aan levert. Het aftellen is begonnen. “Wij, al de sporters en de vrijwilligers zijn er klaar voor. Let the games begin.” Voor een volledig overzicht van de activiteiten kijk eens op de site World Police & Fire Games Rotterdam 2022 – In Sport We Unite (wpfgrotterdam2022.com).  

Op de foto’s Jos de Graaf en een deel van het Ridderkerk team. (Foto; Hans Muntz)

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.