menu Home
AlgemeenPolitiek

Enorme woningnood Ridderkerk steeds meer zichtbaar

Paul | 13 maart 2022

door Jan-Hein Visser

Het zal weinigen verbazen: ook in Ridderkerk is net als in de hele stadsregio Rotterdam sprake van een forse woningnood. Wie zich recent voor een sociale huurwoning inschreef en geen urgentieverklaring heeft, moet rekening houden met een wachttijd van vele, vele jaren. Jongeren zien zich genoopt ofwel thuis te blijven wonen ofwel de gemeente te verlaten met nog meer vergrijzing tot gevolg. Het recent onthulde plan om in de regio 30.000 extra sociale huurwoningen te gaan realiseren zal voor de gemeente Ridderkerk voorlopig weinig verschil maken. En daar komt nu weer een nieuwe kwestie bij: namelijk de grote vluchtelingenstroom vanuit het oorlogsgebied in de Oekraïne. Het vraagstuk van woningnood wordt almaar acuter.

Groot gebrek aan starterswoningen

Op de 32 kant-en-klare sociale huurwoningen voor jongeren die in Ridderkerk-Slikkerveer zijn gerealiseerd kwamen uiteindelijk tegen de 800 reacties. Nu is dat in verhouding tot het aantal reacties dat soms op eengezinswoningen komt via Woonnet Rijnmond niet eens heel extreem, maar het gaat hier wel om een specifieke doelgroep. Wooncompas plaatste recent de instapklare zogenoemde startblock-woningen aan de Stadhouderslaan. Jongeren in de leeftijd tot 27 jaar konden via woonnet Rijnmond hier op reageren. Het hoge aantal reacties laat zien hoe schrijnend het tekort aan zulke starterswoningen is. Weliswaar kon iedereen uit de hele stadsregio reageren, maar krijgen Ridderkerkers met een huidig postadres in deze gemeente wel voorrang: en dat is iets wat momenteel meerdere lokale partijen vaker willen gaan zien.

Run op sociale gezinswoningen extreem

Wat er gebeurt als er maar weinig specifieke voorwaarden (zoals inkomenseis, leeftijdsgrens of minimum aantal personen in het huishouden) aan een woning hangen is een reactie-teller op Woonnet Rijnmond die volledig uit de bocht vliegt. Op een ruime rijwoning in Bolnes reageerden recent uiteindelijk zelfs maar liefst rond de 2200 ingeschrevenen. De eerste op de reactielijst, en die het papierwerk op orde heeft, krijgt in principe deze woning, ongeacht de woonplaats van herkomst binnen de stadsregio. Zoveel reacties zijn echter al lang niet meer uitzonderlijk. Ook op vrijkomende en voor velen nog wel betaalbare sociale gezinswoningen in bijvoorbeeld de Bloemenbuurt komen meestal tot ver over de duizend reacties binnen.

Politieke partijen willen eigen inwoners voorrang geven

Het laat zich makkelijk raden dat veel politieke partijen ook de (sociale) woningnood tot speerpunt van hun verkiezingsprogramma hebben gemaakt met het oog op de verkiezingen voor de gemeenteraden van 2022. Uiteraard pleiten vrijwel alle partijen voor het snel bouwen van meer woningen, maar ook de manier van toewijzen moet voor velen anders. Dat varieert tot een groot deel van de woningen met voorrang aan Ridderkerkers toewijzen tot zelfs geheel uit Woonnet Rijnmond stappen. Of dat laatste zo eenvoudig is te veranderen is de vraag: het convenant waarin de sociale verhuurder Wooncompas en de gemeente Ridderkerk deelnemen met de stadsregio Rotterdam is niet zomaar op te zeggen of aan te passen. Daaruit stappen kan bovendien ook weer nadelige gevolgen hebben voor woningzoekenden uit de eigen gemeente, die alhier juist erg weinig kans hebben op het (snel) vinden van een passende huurwoning.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Bloemenhuis van der Waal
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.