menu Home
Politiek

CDA wil betere recreatieve routes in Zuid-Holland

Paul | 23 februari 2022

Als de meest dichtbevolkte provincie van Nederland hecht Zuid-Holland veel waarde aan rust, sport en beweging. Althans, dat is één van de ambities die in het huidige coalitieakkoord benoemd wordt. De provincie wil wandelnetwerken, -verbindingen en recreatievaart bevorderen. En ook in de startnotitie Toerisme Zuid-Holland van vorig jaar is ‘toegankelijk en bereikbaar’ één van de 5 prioriteiten. Maar de digitale vindbaarheid van provinciale routeinformatie is ondermaats. Reden voor CDA Zuid-Holland om kritische vragen te stellen aan het college.

Al in juni 2018 heeft de provincie Zuid-Holland een onderzoek laten uitvoeren naar routebeheer en recreatieve routenetwerken, wat geresulteerd heeft in een rapport met veel praktische aanbevelingen. Eén van de aanbevelingen gaat over de vindbaarheid van recreatieve routes in Zuid-Holland. Duidelijk wordt dat landelijke websites zoals route.nl en anwb.nl dominant zijn en er nagenoeg geen Zuid-Hollandse toeristische organisaties in de zoekresultaten getoond worden. CDA-Statenlid Moniek van Sandick betreurt dit ten zeerste. “In het huidige tijdgewricht, waarbij veel Zuid-Hollanders de fiets- en wandelroutes opzoeken, en vanuit huis digitaal hiertoe een eerste stap zetten, is het essentieel dat de routes goed vindbaar zijn via het internet.”

Naast dit probleem voor wandelaars en fietsers, heeft het CDA ook vragen over de informatievoorziening voor de recreatieve vaart. Volgens de website van de provincie Zuid-Holland moet de recreatieve vaart namelijk gebruik maken van de River Guide Recreant App. “Opvallend, aangezien er ook een Varen Zuid-Holland app van de provincie Zuid-Holland zelf is,” concludeert Van Sandick. “Waarom staat onze eigen Zuid-Hollandse app niet genoemd op de website van de provincie? Welke informatie levert de provincie aan bij deze externe app?”

Het CDA is van mening dat Zuid-Holland een Routebureau Zuid-Holland moet oprichten. “Er zijn al 18 routebureaus in Nederland en wij zijn de enige provincie zonder zo’n routebureau,” zo legt Van Sandick uit. In het najaar van 2018 is er al een brief naar Provinciale Staten verstuurd waarin het oprichten van een routebureau wordt voorgesteld en is hierover gesproken in een commissievergadering. “Maar sindsdien lijkt de voortgang een stille dood gestorven.” Volgens het CDA kan een routebureau Zuid-Holland zorgen voor het beheer, de ontwikkeling en profilering van bewegwijzerde routes en routenetwerken voor fietsen, wandelen en varen. Zo kunnen onze recreatieve routes beter gevonden worden en is de provincie weer een stap dichter bij haar ambitie om rust, sport en beweging in de provincie te bevorderen.

Archieffoto Ridderkerk FM

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.